Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 29. 12:33 Élet

Jelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt Magyarországon

Az orvvadászatról elsőként az orrszarvúak tülkéből készült, afrodiziákumként árult készítmények vagy a hegyi gorillákért lényegében háborúzó afrikai parkőrök juthatnak eszünkbe. Az illegális vadászat azonban Európában is számottevő probléma, és mértéke jelentősen megnőtt a koronavírus miatti korlátozások idején a német közszolgálati médium, a Deutsche Welle riportja szerint.

Az orvvadászatnak különösen a ragadozó madarak vannak kitéve, amelyek szinte kivétel nélkül védettséget élveznek az EU-ban. A cikk szerint ennek az áll a hátterében, hogy a vadászok tévesen azt feltételezik, hogy a ragadozó madarak veszélyt jelentenek az olyan kiemelt vadászati célpontok állományaira, mint a fácán, a fajd vagy a mezei nyúl.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl értékes a bundája egy állatfajnak, hogy csak úgy hagyták volna kipusztulniMajdnem eltűnt a Földről egy roppant kedves állatfaj, mert az értékes bundája miatt túl sokat vadászták, de vidám fordulatot vett a történet: mára úgy tűnik, sikerült megmenteni az állatokat kihalástól és az üzlet is mehet tovább.

A cikkben többek között megszólal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Árvay Márton is. A környezetvédő szerint Magyarországon az év elejéig fokozatosan csökkent a ragadozó madarak illegális vadászata több állatvédő projektnek köszönhetően. 

Ezek főleg arra összpontosultak, hogy tudatosítsák a vadászokban, hogy a ragadozó madarak milyen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Árvay azt mondta, szorosan együttműködnek vadásztársaságokkal, és szerinte a legtöbb vadász mára megértette a ragadozó madarak jelentőségét.

Solymász gyakorol madarával, egy szirti sassal Nagyhegyes közelében 2017-ben. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A korlátozások alatt azonban megfordult a csökkenő trend. A madártani egyesület január és április között 77 állatmérgezést regisztrált, amely közel kétszerese az elmúlt négy év átlagának. Árvay szerint nehéz megmondani, hogy mi állhat a növekvő esetszám mögött, de az egyik ok talán az lehet, hogy „az emberek szerint a rendőrség túlságosan el volt foglalva a járvány alatt ahhoz, hogy az orvvadászattal foglalkozzon”.

A járványügyi korlátozások miatt a cikk szerint számos EU-s országban nőtt az orvvadászat Nagy-Britanniától Szlovákiáig (akárcsak a világ más részein). A cikk szerint a jelenségben a hirtelen gazdasági nehézségek is szerepet játszottak, sokan ugyanis orvvadászattal vagy orvhalászattal próbáltak bevételhez jutni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állatok kijárási korlátozás orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.