Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. április 30. 09:54 Vállalat

A koronavírus nyerteseinek tartott nagyvállalatok csak jól rejtegetik a veszteségeiket

Még azokat a nagyvállalatokat sem kímélik a járvány gazdasági következményei, amelyekről azt gondolnánk, hogy akár profitálhatnak is az elmúlt hetek drámai változásaiból a Wall Street Journal gyűjtése szerint. Sokszor csak egy-egy üzletág felfutását tapasztalták meg a cégek, miközben a többi területen visszaesett a forgalmuk, vagy még nem gyűrűzött be hozzájuk a válság, így összességében nem javult érdemben az üzleti helyzetük.

Például hiába kérik az otthonaikba zárkózott amerikaiak milliói a vásárlásaik házhoz szállítását, ha elmaradnak a jellemzően nagyobb volumenű és jövedelmezőbb céges megrendelések az olyan csomagküldő vállalatoknál, mint a Magyarországon is működő UPS. A lakossági kiszállítás ugyanis több kisebb csomag kézbesítésével jár az üzleti megbízásokhoz képest, így a futárok a munkaidejük során hosszabb utat kell, hogy megtegyenek és többször kénytelenek megállni, mint korábban.

Hasonló helyzetben van a Post-it cédulákról szintén világszerte ismert, rendkívül széleskörű termékkínálattal rendelkező 3M is. Bár a cég a maszkok eladásából a szokásoshoz képest nagyjából 100 millió dolláros többletbevételhez jutott 2020 első negyedévében ebben a termékcsoportban, az irodai kellékek piacának bezuhanása olyannyira fájó, hogy összességében 20 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el az amerikai régióban.

Erős növekedést érzékeltünk többek között a személyes védelemmel kapcsolatos termékek piacán a járvány miatt megnövekvő keresletnek köszönhetően. Ugyanakkor a koronavírus megfékezését célzó intézkedések miatt több piacunkon visszaesett a kereslet.

– mondta el Mike Roman, a 3M ügyvezetője a New York-i lapnak.

A Pepsi és a Coca-Cola is ellentmondásos tapasztalatokat gyűjtött az elmúlt pár hétben. Egyfelől a vásárlók bespájzoltak a járvány kezdetén a termékeikből, és bizonyos árucikkeik népszerűsége megnőtt a kényszerű otthoni étkezéseknek köszönhetően. Másfelől az éttermek bezárásától kezdve a rendezvények elmaradásán keresztül az italautomaták elkerüléséig számos értékesítési csatornán komoly veszteségeket szenvednek el a nagy italgyártók.

A gyógyszeriparban sem egyértelmű, hogy a cégek jól járnának a vírus terjedésével. A Pfizer az elmúlt negyedévben ugyan 150 millió dollárral tudta bővíteni az eladásait, a folytatást illetően már egyáltalán nem bizakodó. Az elhalasztott vizsgálatok és konzultációk miatt várhatóan kevesebb gyógyszert írnak fel az orvosok a következő hónapokban, ráadásul az ügynökeik sem tudják látogatni a rendelőket, ami további forgalomkieséshez vezet.

A Google sem ússza meg a járvány kedvezőtlen hatásait a hirdetési piac összeomlása miatt. A keresőt üzemeltető Alphabet az elmúlt öt év legkisebb növekedését érte el az előző negyedévben, a reklámokból befolyó bevételei pedig 2010 óta nem emelkedtek olyan lassan, mint idén január és március között. Szakértői becslések szerint a Google-on látható hirdetések több mint felét kis- és középvállalatok rendelik meg és az ügyfélkörben a turizmus az egyik legfontosabb ágazat, ami nem kecsegtet fényes kilátásokkal a következő hónapok forgalmát illetően.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat covid-19 koronavírus nagyvállalatok vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.