Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 12. 12:09 Közélet

Egymáshoz hasonló településeken sem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek

A héten több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy a fideszes polgármesterek által vezetett önkormányzatok gazdasági helyzete valóban kedvezőbb-e, mint az ellenzéki vagy független irányítású településeké. A kormánypártok egyik kampányüzenete ugyanis arra utal, hogy az ő jelöltjeik megválasztásával a falvak és a városok több támogatáshoz juthatnak.

Az eddigi elemzésekből kiderült, hogy ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy önkormányzatot fideszes vagy a kormánypárton kívüli polgármester irányít-e, akkor nem látszik különbség a települések gazdálkodásában.

Érdemes viszont méretben illetve fejlettségben egymáshoz hasonló fideszes és a kormánypárton kívüli vezetésű településeket összemérve is megvizsgálni a kérdést.*Ezt regresszióelemzéssel teszem meg. A modellek magyarázóereje 1 és 15 százalék között mozog, kivéve a működési támogatásokra vonatkozó regresszió esetét: itt 39 százalék a magyarázóerő a közfoglalkoztatás erős hatásának köszönhetően. A többnyire alacsony magyarázóerő arra utal, hogy a vizsgált tényezők nem határozzák meg igazán erősen a gazdálkodási mutatókat. Ez többek között azért nagyon fontos, mert a Fidesz jellemzően a nagyobb, és a már csak a méretük miatt is fejlettebb településeken állított polgármestert a 2014-es választáson (ez egyébként megfigyelhető az idei jelöltállítás során is). A kisebb városokban, falvakban jellemzően független indulók versenyeznek. Vagyis ha a településeket az élükön álló személy pártállása szerint válogatjuk csak szét, abba a csapdába eshetünk, hogy egyúttal egy nagyobb és egy kisebb helységekből álló csoportot kapunk, végső soron pedig torzulnak a polgármester hatására vonatkozó eredmények.

Figyelembe véve a települések lakosainak számát*2014. évi lakónépesség, jövedelmét*Egy állandó lakosra jutó személyi jövedelemadóalapot képező jövedelem 2014-ben és iskolázottságát*Érettségizettek aránya, 2011, illetve a helyben működő vállalatok árbevételét*Egy lakosra jutó árbevétel, 2014, valamint közfoglalkoztatás elterjedtségét*Közfoglalkoztatottak aránya a lakosságon belül, 2017, majd e szempontok szerint hasonló falvakban és városokban megvizsgálva a polgármester pártállásának hatását, elmondható, hogy

nincs jelentős különbség az állami fejlesztési források nagyságában a fideszes illetve az ellenzéki vagy független polgármesterek által vezetett települések között.

Az alábbi ábrán azonban jól látható, hogy a közfoglalkoztatás gyakorisága jókora befolyással van a működési támogatások egy lakosra eső összegére. A program korábban az EMMI, később a Belügyminisztérium alá tartozott, és értelemszerűen oda került több forrás, ahol többen vettek a közmunka-programban.

 

 

Az is látható, hogy gazdagabb települések arányaiban több állami támogatást kapnak.

Az egy főre jutó iparűzési adóbevételeket nézve viszont már nem egészen közömbös a polgármester pártállása: a fideszes vezetésű helységekben valamivel több – átlagosan lakosonként 3,8 millió forinttal – pénz folyik ezen az úton a költségvetésbe. Ám ez a hatás azonban még mindig eltörpül a népesség és a jövedelem befolyása mellett.

 


A kiadási oldalt nézve azonban ismét közömbössé válik a polgármester kormánypárti tagsága: az önkormányzat költségvetés egy lakosra jutó kiadását leginkább a közfoglalkoztatottak aránya határozza meg.

 


Persze attól még, hogy az elmúlt években nem tapasztalhattuk a fideszes vezetésű települések egyértelmű előnyét a gazdálkodás körülményeit nézve, lehet, hogy a jövőben valóra válik a kormánypárti üzenet, és tényleg büntetni kezdi az állam az ellenzéki vagy független polgármestert választó helységeket. Kérdés az is, hogy folytatja-e a kormány az önkormányzati hatáskörök szűkítését – ha igen, akkor még kevesebb gyakorlati jelentősége lesz annak, hogy hogy jön ki egymással a kormány és egy-egy helység vezetése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok mindenről dönthet már a főpolgármester-választás győzteseKevesebb mint felére estek Budapest bevételei 2011-hez képest, a 346 milliárdos költségvetés az egyik legalacsonyabb a közép-európai fővárosok mezőnyében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem igaz, hogy a kormánypárti polgármesterek több pénzt hoznak a településeiknekTöbb ezer település gazdálkodási adatai cáfolják a Fidesz fenyegetését. A nem kormánypárti települések kevesebbet kapnak az államtól nagy projektekre, de ezt pótolják máshonnan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem megy jobban a helyi gazdaság, ha fideszes a polgármesterJobb lett a helyi cégeknek és a lakók keresetének, ha fideszes polgármestert választottak 2014-ben, mint ha valaki mást? Az adatok azt mutatják, hogy nem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGazdagabbak a fideszes kerületek, de az ellenzékiek jobban gyarapodnakVagyonosabbak az önkormányzatok és jobban lehet keresni a kormánypárt által vezetett fővárosi kerületekben, de az ellenzékiek lakossága gyorsabban nő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet helyi iparűzési adó önkormányzati támogatás önkormányzati választások polgármester Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.