Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 13. 15:29 Élet, Világ

Egyszer talán alanyi jogunk lesz megtudni, melyik étel egészséges a mi szervezetünknek

A személyre szabott táplálkozási tanácsadás népszerűsége rohamosan növekszik a fejlett világban. A piac robbanásszerű fejlődését az teszi lehetővé, hogy az egyszerű nyálmintából elvégzett DNS-elemzések fajlagos költsége olyan alacsony szintre esett, amely sokkal könnyebben elérhetővé teszi az ilyen szolgáltatásokat.

Világszerte egész sok cég foglalkozik már azzal, hogy a páciensek által otthonról beküldött nyálmintából szekvenálja a DNS-t, megkeresi benne azokat az elemeket, amelyek releváns információkat hordoznak a táplálkozással kapcsolatban, és postafordultával visszaküldi az eredményt. A megrendelő ennek tudatában, a kapott tanácsokat követve állíthatja össze az étrendjét abban bízva, hogy egészségesebb irányba tereli az étkezési szokásait.

A DNS alapján személyre szabott információk minőségi ugrást jelentenek. A dietetikusok (táplálkozási tanácsadók) eddig is igyekeztek alaposan megismerni a pácienseik életmódját, családi kórtörténetét és az egyéb fontos befolyásoló tényezőket, a DNS minta azonban ennél sokkal mélyebb képet ad.

Barbara J Stewart-Knox, a Bradfordi Egyetem tanára, aki a terület szakértője, nemrég elvégeztette a DNS-tesztet, és még őt is sokkolta az eredmény. Ahogy írja, megtudta többek között, hogy jobb lesz, ha áttér a vegetáriánus étkezésre, elkezd B-vitamin tablettát szedni, mert a genetikai vizsgálat szerint képtelen a megfelelő mennyiséget megszerezni normál étkezési szokások mellett. De például kávét és csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket nyugodtan fogyaszthat.

A konkrét eset nem is lenne annyira érdekes, de Stewart-Knox szakemberként ezúttal továbbgondolta a dolgot és jó pár érdekes felvetést tett:

  • Ha már megvan a technológia, akkor nem lenne mindenkinek joga megtudni a hasonló információkat?
  • És ha igen, akkor nem lenne érdemes akár már huszonéves korban ezt megtudni, hogy az emberek még időben alkalmazkodni tudjanak a genetikai hajlamaikban rejlő veszélyekhez és lehetőségekhez?
  • Ha az egészségügyi vagy társadalombiztosításnak ez a vizsgálat nem lesz része, akkor az előnyöket csak azok élvezik majd, akik megengedhetik maguknak a vizsgálatot, és el is végeztetik. Ennek költsége jelenleg 300 dollár (85 ezer forint) körül van.

A személyre szabott diéta végső soron nem csak a páciensnek lenne hasznos, hanem a költségvetésnek is. A személyhez kötődő tanácsok a tapasztalatok szerint sokkal hatékonyabbak, mint az általános útmutatások, mert a páciensek érzik, hogy a saját kezükben tartják a döntéseiket, így jó eséllyel várható, hogy a számukra egészségesebb táplálkozás felé mozdulnak el, ami hosszú távon csökkenti az egészségügyi kiadásokat.

Amint arról korábban mi is írtunk, a DNS minták elemzése a családfakutatásban és egészségügyi kockázatok felmérésében már óriási üzletté vált, a hasonló szolgáltatások azonban tele vannak megválaszolatlan adatkezelési kérdésekkel.

Nehéz ma még felmérni, hogy mekkora kincs lesz a jövőben, ha egy cég nagy mennyiségben jut hozzá emberek DNS-mintáinak elemzéséhez. Fő szabály szerint az adatok kezelését a cég székhelye szerinti törvények szabályozzák, ami például azt jelenti, hogy egy Amerikában keletkező, de magyar személytől levett DNS-szekvencia az ottani szabályok alá esik, és az ottani szabályok szerint lehet esetleg átadni harmadik félnek, vagy állami szerveknek.

A mostani gondolat is hasonló kérdésekhez vezet: ha egy országban úgy döntenek, hogy egészségügyi okokból mindenkitől leveszik a DNS-mintát, akkor automatikusan létrejön egy olyan állami adatbázis, amely sok mindent tudhat az állampolgárokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon összeKönnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzért fog elszabadulni a pokol, ha sokan elvégzik az olcsó otthoni DNS-tesztetRengeteg adatot nyernek ki egy nyálmintából a tesztelőcégek, de az eredményekkel óvatosan kellene bánni. Bemutatjuk a veszélyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA DNS-ed alapján akarják megmondani, hogy mit egyélNem veszik a cukros ételeket, ezért az egészségtudatos táplálkozás felé mozdulnak el a multinacionális élelmiszergyártók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ dietetika DNS-teszt egészség egészségbiztosítás élelmiszer tanácsadás táplálkozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.