Egy friss francia kutatás szerint a gyümölcslevek sem olyan egészségesek, mint azt a legtöbben gondolják. Sőt, a Bloomberg által idézett eredmények arra utalnak, hogy ezek az italok is növelhetik a rákos elváltozások kockázatát, hasonlóan a szénsavas-cukros üdítőkhöz.
A nagyságrendileg százezer önkéntes részvételével lebonyolított felmérés során a kutatók mintegy száz különböző ital esetében vizsgálták meg, hogy a fogyasztóik körében milyen betegségek alakulnak ki. A szénsavas üdítőktől kezdve a sportitalokon keresztül a természetes gyümölcslevekig mindenféle innivalóra kiterjedő elemzés legfontosabb megállapítása, hogy
a cukortartalmú italok fogyasztása és a rák kialakulása kapcsolatba hozható egymással.
A cukormentes italok – mint például a víz, az édesítetlen kávé vagy tea – és a rákos megbetegedések között viszont nem találtak összefüggést a kutatók.
Fontos hangsúlyozni, hogy az eredmények mindössze arra utalnak, hogy akik több cukros italt – legyen az akár természetes gyümölcslé – fogyasztanak, jellemzően gyakrabban lesznek rákosok. Abban viszont egyelőre nem lehetünk biztosak, hogy a megbetegedéseket valóban az italfogyasztási szokások okozták. Mindenesetre a szakértők feltételezései szerint a háttérben a túlzott cukorbevitel káros élettani hatásai állhatnak, amelyekre ráerősíthetnek a szénsavas üdítőkben lévő mesterséges adalékok, illetve a gyümölcslevekben is kimutatható növényvédőszer-maradékok.
Aggodalomra azonban nincs ok, változatos és kiegyensúlyozott italfogyasztási szokások mellett mindenféle kockázat nélkül lehet fogyasztani a cukros és cukormentes italokat is egy amerikai szakintézmény szerint.
Élet
Fontos