Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 24. 10:11 Pénz

A bitcoinnak is szárnyakat adott a Facebook-pénz

A nagy 2017-es őrület, majd az árfolyam látványos összeomlása után sokan már meg is feledkeztek a világ legismertebb kriptodevizájáról, és sokáig a bitcoin árfolyama is olyan, viszonylag szűk sávban mozgott, hogy kevesek ingerküszöbét érte el.

A 2019 eleji 3000 dollár körüli mélypontról azonban egyre feljebb tudott kapaszkodni, előbb szép lassan, az utóbbi napokban pedig egyre gyorsabban. A mai kereskedésben már a 11 ezer dolláros szintet is átlépte a több kriptotőzsde árfolyamát figyelembe vevő Coindesk Bitcoin Price Index szerint, amire nem volt példa 2018 márciusa óta. Ez idén 170 százalékos emelkedésnek felel meg, igaz, később már valamivel 11 ezer dollár alá esett a kurzus.

A CNBC cikke szerint a befektetők fejében valószínűleg fakulnak az árfolyam összeomlásával kapcsolatos emlékek, de ennél azért valószínűleg többet nyom a latba, hogy ha nehezen is, de a kriptodevizák utat törnek maguknak a pénzügyi rendszer főáramába. A világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Fidelity például márciusban elindította a digitális befektetési termékekkel foglalkozó leányvállalatát.

Minden bizonnyal ennél is fontosabb azonban a Facebook múlt héten bemutatott „világpénz-projektje”, a Libra, amely ismét az érdeklődés középpontjába helyezte a bitcoin alapján is képező blokklánc-technológiát.

„Az árfolyam-emelkedésnek két fő oka van. Az egyik az az egyre erősödő konszenzus a befektetők körében, hogy a bitcoin egy legitim értékőrző eszköz a digitális korban. A másik a Facebook Libra elindítása, ami minden vezérigazgatót arra kényszerít, hogy vegye komolyan a kriptodevizákat”

– mondta a CNBC-nek Jehan Chu, a blokklánc-technológiával foglalkozó startupokba fektető Kenetic Capital társalapítója.

Mindez persze nemcsak a bitcoin, hanem más kriptodevizák árfolyamát is megmozgatta. Az ethereum értéke például több mint a kétszeresére emelkedett az idén. Az más kérdés, hogy a Libra-hatás mennyire lesz tartós. A Facebook projektjét máris sok politikus és jegybankár kérdőjelezte meg, már csak azért is, mert nem akarják elveszíteni a pénzügyi rendszer feletti irányítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnekA pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin ethereum facebook kriptodevizák Libra Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.