Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 13. 09:54 Vállalat

Már a cégbíróság sem érti, hogy mi zajlik a TV2-nél

Hiánypótlásra szólította fel a cégbíróság a TV2 Zrt.-t egy korábbi beadványa miatt. Önmagában ebben még semmi érdekes nem lenne, viszonylag gyakran előfordul, hogy a cégek, illetve a nevükben eljáró ügyvédek valamit elfelejtenek. Ezúttal azonban kifejezetten érdekes kérdést fogalmazott meg a bíróság. A hivatal egyik problémája ugyanis az volt, hogy Magyarország árbevétel alapján immár legnagyobb kereskedelmi tévéjének nem igazán átláthatóak a tulajdonosi viszonyai.

A hiánypótló végzésben egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy

„a cégjegyzéki adatok szerint a társaságnak egy részvényese van, a csatolt okiratok ezzel ellentétes tartalmúak. Az ellentmondás feloldandó.”

Mindez azért érdekes, mert az új tulajdonos nem most tűnt fel a médiavállalkozásnál, hanem hónapokkal ezelőtt, néhány nappal Andy Vajna halála után. Március végén írtuk meg, hogy a céges iratok szerint január 24-ig a kereskedelmi tévé egyetlen részvényese a néhai filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co Zrt. volt, az aznap tartott közgyűlés után azonban a médiavállalkozás alapszabályába bekerült tulajdonosként egy Máltára bejegyzett offshore cég is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVajna halála után egyből megjelent egy rejtélyes tulajdonos a TV2-benA máltai bejegyzésű új részvényes igazgatója korábban letelepedési kötvényekkel is üzletelt, és ugyanúgy Bibó-kollégista volt, mint Orbán Viktor.

 

Igen ám, de erről a változásról a cégbíróságot a jelek szerint nem sikerült megfelelően tájékoztatni. Az ilyen módosításoknál jellemzően úgy mennek a dolgok, hogy a közgyűlésen döntenek a változásról, azt átvezetik az alapszabályba, majd minden szükséges dokumentumot, köztük az új alapszabályt és a közgyűlés jegyzőkönyvét is beküldik a cégbíróságnak. Ez most is így történt, csak éppen a csatolt dokumentumok tartalma lett kicsit ellentmondásos.

Az új tulajdonos megjelenéséről – mivel elvileg részvénykibocsátás történt – a közgyűlésen kellett volna dönteni, így a jegyzőkönyvbe is bele kellett volna kerülnie ennek, ám nem került. A jegyzőkönyv egyébként ugyanúgy néz ki, mint a hasonló esetekben: megválasztották a tisztségviselőket, döntöttek az érdemi dolgokról – jelen esetben a cégvezetés átalakításáról – és megkérték az érintetteket, hogy ezeket a módosításokat vezessék át az alapszabályba is. A hiba pont itt történt, ugyanis az alapszabályban nemcsak azt írták át, amiről a közgyűlés a leadott jegyzőkönyv szerint döntött, hanem a tulajdonosi struktúrát is.

Az már csak hab a tortán, hogy az azóta lezajlott vállalati eseményeken a máltai céget képviselő ügyvédi iroda egy olyan meghatalmazással vehetett részt, amit 2018. május első napjaiban írtak.

Vagyis az új tulajdonos a jelek szerint nem is annyira új, csak eddig valahogyan és valamiért háttérben maradt.

Ezeket az ellentmondásokat kellene valahogy tisztázni, ami azonban, úgy tűnik, annyira nem egyszerű feladat. A TV2 Zrt. ugyanis, miközben a cégbíróság hiánypótlási felszólításának egy másik részére már válaszolt – itt Vaszily Miklós vezérigazgatói kinevezését kellett igazolni –, addig ez az ügy egyelőre húzódik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc bizalmasához kerülhet a teljes Fidesz-közeli tévébizniszA TV2 után a kereskedelmi csatornának műsorokat gyártó IKO és az adó reklámjait értékesítő Atmedia is Vida József Takarékbank-vezér környezetébe került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna cégbíróság tulajdonos TV2 Vaszily Miklós Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.