Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. november 29. 13:26 Világ

A Balkán helyett Nyugat és a megújulók felé fordul a közép-európai energiaóriás

A megújuló energiák rohamos terjedése és a balkáni üzletelés nehézségei miatt stratégiát vált a cseh energetikai óriás, a CEZ. Az egyik legnagyobb közép-európai vállalat több millió dollárt fektetett be a Balkánon az elmúlt évtizedben, de megelégelte az állandó harcot a helyi állami szervekkel, és elkezdett túladni ottani érdekeltségein.

“Változtatunk a vállalat fókuszán” – idézi a Bloomberg Martin Novakot, a cég pénzügyi vezetőjét. Novak szerint a megújuló energiák felé fordítják a figyelmüket, és Délkelet-Európa helyett Közép- és Nyugat-Európára fognak koncentrálni.

A CEZ Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalata volt a Deloitte 2016-os felmérése szerint. Az energetikai vállalatcsoport 70 százalékban a cseh állam tulajdonában áll, és alapvetően energia előállítással és kereskedelemmel foglalkozik. Ugyan az elmúlt egy évben a lengyel olajcég, a PKN Orlen megelőzte a régióból, de a CEZ méreteit jól mutatja, hogy az eszközök (azaz a vállalat birtokában lévő javak) értéke alapján tízszer akkora, mint a Magyar Villamos Művek (MVM).

 

A CEZ jelenleg bolgár érdekeltségeinek eladásáról tárgyal, amit pár hónapon belül lezárhat. Az ottani szénerőműveiért és áramelosztó üzletágáért 350 millió eurót (110 milliárd forintot) kaphat egy bolgár cégtől, ennek az összegnek a kétszeresét költötte a megvásárlásukra 2004-ben. A CEZ azért döntött az eladásuk mellett, mert a bolgár kormány többször megfenyegette a céget, hogy visszavonja engedélyeiket arra hivatkozva, hogy túl drágán adják el az áramot.

 

Albánia 2014-ben államosította a CEZ áramelosztó cégét, amelynek monopóliuma volt az országban. Albánia 95 millió eurót (30 milliárd forintot) fizetett a cseh cégnek. A CEZ a román állammal is szembekerült, miután a cég felépítette Európa legnagyobb szárazföldi szélerőmű farmját a Fekete-tenger partjánál. A román állam azonban a projekt felépítése után közölte, hogy csökkenti a zöldenergia terjesztésének anyagi ösztönzését, ami miatt befagyasztotta romániai terjeszkedését a CEZ. A cég pénzügyi vezetője szerint egy törökországi erőműben lévő 50 százalékos üzletrészüket is árulják.

Bár a CEZ jelenleg még alapvetően nukleáris- és szénenergiát állít elő, a célja az, hogy 2020-ra megduplázza a megújuló erőforrásaiból származó profitját, és felzárkózzon nyugat-európai riválisaihoz, a német E.On-hoz és a francia Engie-hez (volt GDF Suez). A cél eléréséhez Németországban növelte szélerőmű kapacitásait, Franciaországban pedig kilenc szélerőmű farmot vett.

 

A CEZ új stratégiája egybeesik az Európai Unió célkitűzéseivel, amely alapján 2030-ra az energiafogyasztás 27-30 százalékát megújuló energiaforrásokból fedeznék. Bár a nyugati országokban kétségtelenül kiszámíthatóbb lesz a szabályozás a CEZ számára, így is komoly kihívás előtt áll, mert a verseny már most is kiélezett az energetikai cégek között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuhan a megújulók ára, drágul az atomA megújuló energia lassan támogatás nélkül is veszteségessé teszi a nukleáris és szénerőművek építését.

(Címlapkép: AFP)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ CEZ Csehország energia energiapiac szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.