Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 29. 11:20 Vállalat

Hogy leszünk így a hatmillió sertés országa?

Hiába áramlott be rengeteg uniós forrás a magyar mezőgazdaságba az utóbbi években, sem a termelés, sem a termelékenység, sem a termelés évről évre történő hektikus változása nem javult Magyarországon – derül ki a GKI rövid elemzéséből, ami a mezőgazdaság utóbbi tizenhat évét foglalja össze. Pedig a magyar mezőgazdaság évről évre a GDP 1,5 százalékának megfelelő támogatást kap az EU-tól.

Az eredménytelenség egyik fő oka a korszerűtlen szemléletű agrárpolitika, aminek egyik legjobb példája a disznókérdés. Miközben a vonatkozó, 2012-ben meghirdetett ágazati stratégia – az úgynevezett sertésstratégia – szerint újra hatmillió fölé kellene emelni a magyar sertésszámot, sőt, Fazekas Sándor miniszter legutóbb már hétmilliós célról beszélt, tavaly újra hárommillió alá bukott a magyar disznók egyedszáma.

Pedig nem csak a retorikában (“a sertésstratégia társadalmasítása“) állt a disznók mellé a kormány, több gyakorlati lépéssel is a disznókat tartók segítségére siettek, az áfacsökkentéstől az állatjóléti támogatásokon át a Csányi Sándor-féle mohácsi óriásvágóhíd állami támogatásáig. Utóbbi már működik, de nem talál elég hentest.

 

A disznószám visszaesése annyira nem lehet meglepő, ha egyszer a magyar lakosság is sokkal kevesebb disznóhúst fogyaszt, és a külső piacok sem mennek annyira jól. De akkor minek erőlteti ezt a kormány? Az is látható a fenti adatokon, hogy hosszú távon egyedül a szarvasmarhák száma nőtt, aminek jelentős részben a magyar kormánytól független okai voltak (uniós tejkvóta megszüntetése, húsmarhák EU-s támogatása). 

Fontos trend még az utóbbi másfél évtizedből, hogy miközben a munkaintenzívebb zöldségtermesztés visszaesett, addig az extenzívebb termesztésű, nagytáblás olajmagvak eredménye megháromszorozódott 2002 óta (évi egymillió tonnáról hárommillió tonnára). A szintén kevésbé munkaigényes búza és kukorica termelése is jelentősen nőtt, bár a nagy kilengésekből látszik, milyen nagy mértékben függ hozamuk az időjárástól. Ez utóbbin az EU-s támogatásokból megvalósított eszközfejlesztések sem segítettek eddig olyan sokat.

 

Ugyanebben az időben jelentősen visszaesett a mezőgazdaságból élők száma. Ugyan 2012-től a foglalkoztatottak száma újra emelkedik, de ez a GKI szerint szinte csak a közmunkának köszönhető, ami mögött jellemzően nincs érdemi mezőgazdasági munka. A minimum öt fős mezőgazdasági cégek által foglalkoztatottak számában például láthatóan nincs semmi emelkedés.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat agrárium mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.