Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 21. 13:09 Pénz

Nőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzéből

Év végén sem tört meg a keresetek növekedésének üteme, így 2018 egészében a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 11,3 százalékkal nőtt a KSH ma publikált adatai szerint. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete*a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 329 900 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 600 forint volt. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 306 500 forint volt.

 

A családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 219 400 forint volt. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 228 ezer forintra becsüli a KSH.

 

Az infláció tavaly 2,8 százalék volt, így a reálkereset 8,3 százalékkal emelkedett.

A trendek fényében nem meglepő a piackutató Nielsen szintén ma publikált felmérésének eredménye, miszerint a magyarok 46 százaléka úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt éve. Ez magasabb, mint a 37 százalékos európai arány, az 58 százalékos világátlagtól ugyanakkor elmarad. Európán belül a románok helyezkednek el a skála pozitív végén 61 százalékkal, a másikon pedig az olaszok 17-tel.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a többség ne ütközne anyagi korlátokba.

A magyarok mindössze 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szabadon költheti a pénzét. Ez csupán ötöde az európai átlagnak, és jócskán elmarad a globális 15 százaléktól is. Ennél sokkal népesebb az a tábor, aki „kényelmesen kijön” a pénzéből: idehaza százból 44-en tartoznak ide, szemben a 42 százalékos európai átlaggal.

A magyar megkérdezettek több mint felének (54 százalékának) azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze. Európában ez az arány 48 százalék, a világátlag pedig 32 százalék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz átlagkereset fizetés KSH Nielsen Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.