Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 1. 10:12 Adat

A magyar fogyasztók padlógázt adtak a gazdaságnak

Kijöttek a részletes GDP-adatok, így most már tudjuk, hogy mi hajtja a magyar gazdaságot ilyen eszement tempóban. A hazai gazdaság ugyanis minden gyanús világgazdasági előjel dacára olyan sebességbe kapcsolt, ami még a kétezres évek közepén látottat is felülmúlja. Az év egészében elérte az 5 százalékot a növekedés, ami rekord, a tavalyi utolsó negyedévben pedig az első becslésnél is tizedszázalékkal jobb, 4,9 százalékos éves növekedési ütemről számolt be a KSH.

Érdemes jobban megnézni a GDP növekedését meghatározó tényezőket. A lenti grafikonra előbb a termelési, majd a felhasználási oldal éves növekedéséhez hozzájáruló tényezőket raktam negyedévenként, visszamenve egészen 1996-ig.

 

Ami feltűnő, hogy a termelési oldalon a (javarészt Magyarországon fogyasztott) szolgáltatások, a felhasználási oldalon pedig a belső fogyasztás és beruházások húzzák a magyar gazdaságot. Ez nem meglepő abból a szempontból, hogy az utóbbi időszak leginkább látványos gazdasági jelenségei a munkaerőhiányból fakadó béremelkedés, illetve az uniós pénzek felpörgetett költése voltak. Előbbi a háztartások fogyasztását és az import növekedését (így a külkereskedelmi egyenleg romlását), utóbbi pedig a beruházásokat pörgette. Ez viszont azt jelenti, hogy a magyar növekedés a korábbi ipari exportvezért modell felől a belső fogyasztás felé súlyozódott át.

Bár az elemzők jelentős része már a tavalyi második félévre is lassulást várt, és ez nem következett be, az továbbra is sokkal valószínűbb, hogy ezt a tempót nem fogja tudni tartani a magyar gazdaság. Ennek a fő oka az, hogy a termelékenység egyáltalán nem javul olyan mértékben, hogy az lehetővé tenné ezt a bővülést, miközben a külső egyensúlyi mutatók is romlani kezdtek.

Másrészt Magyarország legnagyobb exportpiaca és beruházója Németország, német cégek termelik a magyarországi hozzáadott érték 15 százalékát. A két ország gazdasága általában hasonló tempóban bővül emiatt. Az még teljesen normális, hogy Magyarország gyorsabban növekszik Németországnál, hiszen elég nagy a gazdasági fejlettség különbsége a németeket javára. 2016 második fele óta minden negyedévben gyorsabb is volt a magyar növekedés néhány tized százalékponttal.

Most viszont Németország már fél éve gyakorlatilag egy helyben jár, miközben Magyarország a rendszerváltás óta nem látott távolságba került tőle:

 

A korábbi tapasztalatok alapján a németországi lassulás rossz előjel a magyar növekedés szempontjából. Az viszont kedvező, hogy uniós források még jövőre is érkezni fognak, ezek elpárolgásától inkább 2020-tól kezdve kell tartanunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat béremelés fogyasztás gdp uniós források Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.