Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 5. 16:26 Vállalat

Hirtelen előkerült 30 ezer vállalkozás, ahol látszólag senki nem dolgozik

Egyik évről a másikra több mint hatszorosára nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma Magyarországon, amelyeknél a foglalkoztatottak száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint nulla. A KSH becslése alapján 2016-ban ilyenből kevesebb mint hatezer volt, tavaly azonban már 35 ezernél is több.

Bár ebben a szegmensben korábban is voltak éles mozgások – 2014-ben például közel 10 ezerről kétezer környékére csökkent az alkalmazott nélküli vállalkozások száma -, a mostani ugrás azonban így is kiemelkedő. Ezzel pedig az összes hazai vállalkozás körében is érdemivé vált a 0 főt foglalkoztatók aránya: két éve még csak százból egy volt ilyen, most viszont már minden huszadik.

A változás oka nem az, hogy a cégek tömegével kezdték el kirugdosni az embereket. Miközben ugyanis az alkalmazott nélküli vállalkozások száma megugrott, a többi létszám-kategóriában nem volt érdemi változás. Ennek megfelelően az összes vállalakozás száma is nőtt, ráadásul szinte pont ugyanannyival, mint a foglalkoztatott nélkülieké.

 

Mivel a rejtélyes ugrást első ránézésre semmivel nem sikerült magyaráznunk (a KSH módszertana sem módosult egyik évről a másikra), ezért megkérdeztük a statisztikai hivatalt, hogy ők milyen változást tapasztaltak. A válaszból az derült ki, hogy véletlenül sem fantomcégekről van szó, egyszerűen azoknak az egyéni vállalkozásoknak a száma ugrott meg, ahol nem főállásban és nem egész évben dolgozik maga a vállalkozó.

A KSH magyarázata szerint ugyanis, ha egy szervezet éves átlagos állományi létszáma nulla, az nem azt jelenti, hogy az év egy hónapjában sem volt foglalkoztatott a szervezetnél, hanem azt, hogy az adott évben legfeljebb öt hónapig foglalkoztatott maximum egy embert. A nem tartós foglalkoztatásnak lehet az az oka, hogy a vállalkozás időközben megszűnt, de az is, hogy a vállalkozó nem főállásban dolgozott ott.

A statisztikai hivatal egy algoritmus alapján az árbevételből becsli, hogy mennyit dolgozhatott a vállalkozó. Mint magyarázták: ez „a becslő algoritmus csak bizonyos árbevételkorlát elérése esetén feltételezi, hogy megvolt a legalább hat havi személyes közreműködése az egyéni vállalkozónak, amely alapján az éves átlagos állományi létszám kerekített nagysága már eléri az 1 főt”.

Az ilyen apró, minimális bevételt produkáló vállalatok számának megugrását pedig elsősorban a kisadózó vállalkozások tételes adójának (a KATA-nak)*Ennek az adózási formának az a lényege, hogy a vállalkozó egy havi egyszeri 25 vagy 50 ezer forintos összeg megfizetésével az iparűzési adó kivételével kivált minden más járulékot és vállalkozást terhelő adót. az értékhatár-emelése okozta. Ezt az adózási formát korábban csak 6 millió forintos éves bevételig lehetett választani, 2017-ben azonban az értékhatárt a duplájára növelték, így valószínűleg többeknek vált vonzóvá. Legalábbis erre utal, hogy a KSH a KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetében tapasztalta a szervezetek számának növekedést.

 

Más kérdés, hogy az adatok alapján a többség nem használja ki ezt a bevételi határt. A közel 36 ezer 0 fős vállalkozás 2017-ben együttesen 199 milliárdos árbevételt ért el, ami 5,5 milliós átlagot jelent. Így ennek a vállalkozói körnek a gazdasági súlya sem túl nagy: az összes céges árbevétel mindössze 0,2 százalékát termeli, míg az előállított hozzáadott értékben 0,3 százalékos a részesedése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat foglalkoztatott isadózó vállalkozások tételes adója KATA KSH vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.