Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 26. 09:48 Élet

A barack, a kávé és a mandula is drágulhat a klímaváltozás miatt

Nem számít újdonságnak, hogy az éghajlatváltozás komoly kihívás elé állítja a világ mezőgazdaságát. A hónapok óta tartó szárazság például idehaza nem csak a Duna vízállását befolyásolja kedvezőtlenül, hanem az őszi vetésű növényeknél is komoly terméskiesést okozhat.

Az amerikai közrádió által összeszedett ötös veszélyeztetettségi lista élén pont a búza áll, és szintén rajta van az idehaza ugyancsak nagyon fontos kukorica. Az amerikai kukoricatermelő övezetre jósolt éghajlati változás a klímamodellek jelentős része alapján Magyarországra is igaz: a csapadék eloszlása kiszámíthatatlanabbá válik, amikor pedig esik, akkor az gyakran felhőszakadás formájában történik majd. A kukorica szereti a vizet, de szélsőségesen erős viharok nemcsak a növényeket károsíthatják, hanem a talajt is. Ráadásul a kukorica rosszul viseli, ha éjszaka is nagyon meleg van, márpedig valószínűleg ez vár ránk nyaranta Magyarországon.

A nem alap-, de kedvelt élelmiszerek közül szintén a hőmérséklet miatt kerülhet bajba az őszibarack. Ha télen nincs elég hideg, akkor tavasszal nem virágoznak rendesen a fák, így kisebb lesz a termés. Ugyanezt eredményezi a szélsőséges nyári meleg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA málna eltűnik Magyarországról, a meggy viszont nagyon pörögA fontosabb gyümölcsök közül egyedül a meggy termése nőtt a rendszerváltás óta.

A Magyarországon nem termesztett növények közül felkerült a listára még a kávé és a mandula. Az utóbbi kifejezetten vízigényes, ami rossz pont a világ legnagyobb termesztőjének számító Kalifornia államban, amely valószínűleg egyre gyakrabban néz szembe szélsőséges aszályokkal.

A kávé, legalábbis a legkedveltebb arabica fajta, kifejezetten kényes a hőmérsékletre: sem a nagy forróságot, sem a túl hideget nem szereti, ezért aztán általában a trópusi és szubtrópusi övezet hegyvidékein termesztik. Brazília a messze legnagyobb termesztő, ahol a termőterület nagy része veszélyben van a felmelegedés miatt.

A kávé őshazája, az etióp hegyvidék szintén veszélyeztetett ebből a szempontból, ami azért is probléma, mert így elveszhet a vad kávéfajok által nyújtott genetikai változatosság, amire szükség lehet például akkor, ha a most termesztett fajtákat megtámadja valamilyen betegség.

A gyakoribb terméskiesések miatt szélsőségesebbé válhat az árak ingadozása, és könnyen elképzelhető, hogy a fő trend a drágulása lesz. A búzánál és a kukoricánál abban lehet bízni, hogy a kisebb amerikai hozamokat ellensúlyozza majd Kanada és Oroszország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet búza kávé klímaváltozás kukorica mandula őszibarack Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.