Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 19. 16:17 Világ

Van, ahol törvény tiltja az élelmiszerpazarlást

Texas állam fővárosában, Austinban egy étterem sem dobhatja a szemétbe ezentúl a felesleges élelmiszert, ugyanis egy októberben életbe lépett törvény előírja, hogy vagy komposztálniuk kell a megmaradt ételt, vagy rászorulóknak kell eljuttatniuk. Magyarországon ezzel szemben nem sok intézkedés ösztönzi a társadalmat, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, ami miatt már az Európai Bizottság is aggódik.

Texas állam 2040-ig teljesen hulladékmentessé szeretne válni. Ennek keretében minden élelmiszeripari vállalkozásnak (beleértve az éttermeket, a boltokat és az élelmiszerfeldolgozó vállalkozásokat is) megoldást kell találnia rá, hogy a szerves hulladéka ne a szeméttelepen végezze. Ehhez a munkavállalókat is kötelezően oktatásban kell részesíteniük arról, hogy hogyan kezeljék a szemetet – írja a Világgazdasági Fórum.

A rendelet nem csak az élelmiszerre vonatkozik, hanem a szennyezett vagy használt kartonpapírra, papírtörölközőre, szalvétákra és virágokra is. Azok, akik nem felelnek meg az előírásnak, 100 és 2000 dollár közötti büntetésben részesülnek. A hatóságok ugyanakkor segítenek is a vállalkozásoknak, hogy megtalálják a legköltséghatékonyabb megoldást a szerves hulladékok megfelelő kezelésére.

A helyi önkormányzat adatai szerint Austinban a szemét és az újrahasznosítható hulladék több mint 85 százaléka kereskedelmi vállalkozásoktól és élelmiszerszolgáltató cégektől származik. A szeméttelepre küldött hulladék 37 százaléka szerves anyag, amit akár el is adományozhattak volna vagy komposztálhatták is volna.

Az Egyesült Államokban összességében az élelmiszerek 40 százaléka a szemétben végzi, miközben több tízmillió embernek nem telik elég élelmiszerre, állítja a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NRDC) nevű nemzetközi környezetvédelmi érdekképviseleti csoport.

Az érdekképviselet felhívja a figyelmet, hogy amikor kidobjuk az élelmiszert, akkor nem csak szerves anyagokat juttatunk a szeméttelepekre (ahol azok metánt, egy erős, globális felmelegedést előidéző szennyező anyagot termelnek), de azt a vizet, földet, energiát, pénzt, munkát és több erőforrást is a kukába dobjuk, ami a kidobott élelmiszer termesztéséhez, feldolgozásához, terjesztéséhez és tárolásához felhasználtunk.

Az USA-ban nem Texas az első állam, amely elhatározta, hogy teljesen hulladékmentessé válik. San Francisco és Seattle is hasonló lépéseket tesz, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást.

Elsőként San Francisco fogadott el 2009-ben egy törvényt, amely a vállalkozások és a háztartások számára is kötelezővé teszi a szelektív szemétgyűjtést és a komposztálást. A város mostanra a szeméttelepekre érkező hulladék 80 százalékát újrahasznosítja, ami évente több mint 1,5 millió tonnát nyom.

Magyarországon ugyan az elmúlt évtizedekben csökkent a települési hulladék mennyisége, a szemét többsége még mindig szeméttelepeken landol. A legutolsó, 2015-ös adatok a települési hulladék 32 százalékát hasznosítjuk újra, ami ugyan növekedést jelent a korábbi szintekhez képest, Európától így is le vagyunk maradva. Az európai OECD-országokban átlagosan a települési hulladék 42 százalékát hasznosították újra ugyanebben az évben, többet, mint az USA-ban, ahol ez az arány 35 százalék volt.

 

Magyarország egyébként vállalta, hogy 2020-ig a háztartási hulladék 50 százalékát újrahasznosítja, azonban az Európai Bizottság nemrég megjelent jelentésében arra figyelmeztet, hogyha a kormány nem vezet be új intézkedéseket, ezt nem fogjuk elérni. Szerintük kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.

Nem az előrelépés irányába mutat az sem, hogy egyre több önkormányzat szünteti meg a szelektív gyűjtőszigeteket, amit azzal indokolnak, hogy azokat a lakosság nem megfelelően használja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hulladék hulladékgazdálkodás újrahasznosítás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.