Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 1. 12:41 Pénz, Vállalat

Két világcég született abból hetven éve, hogy Adolf és Rudolf összeveszett

Harmonikus családi történet is lehetett volna a Dassler-testvérek élete, ha hetven évvel ezelőtt nem mérgesedik el a viszály kettőjük között. A mai napig nem tudni, hogy ez miért történt, de az biztos, hogy az Adidas és a Puma is ebből a haragból jött létre.

Egy lehetséges magyarázat szerint Adolf hithű nemzeti szocialista volt, míg Rudolf liberálisabb nézeteket vallott. A gond ezzel az elmélettel az, hogy 1933-ban mindkét fivér belépett a német náci pártba.

Arról is pletykáltak, hogy a feleségek nem jöttek ki jól egymással, ami az összeveszéshez vezetett. Rudolf például betolakodónak nevezte Adolf feleségét, Käthe-t, aki aktívan részt vett a cég működésében.

A legelterjedtebb nézet szerint 1943-ban veszett össze véglegesen a testvérpár, amikor Rudolfhoz és családjához megérkezett Adolf is a feleségével. Adolf a szövetséges bombázókkal kapcsolatban megjegyezte: „A piszkos gazemberek visszatértek”. Állítólag Rudolf ezt a családjára tett megjegyzésként értelmezte.

Az viszont már biztos, hogy a II. Világháború után Rudolf kiszállt az 1924-ben alapított „Gebrüder Dassler” nevű cégből, és 1948. október 1-jén megalapította a Pumát.* Eredetileg Ruda volt a márka neve, később változott Pumára. Adolf pedig 1949. augusztus 18-án létrehozta az Adidast.

 

 

A Pumának az Atom nevű focicipő hozta el a sikert az ötvenes évekre. Emellett számos sportolót felkaroltak, aki később világbajnok, vagy éppen olimpiai bajnok lett. A cég termékei az ötvenes évektől napjainkig itt tekinthetők meg.

1993-ban azonban majdnem felfordult a Puma. A cég a csőd szélére került, a termékeik nem fogytak, miközben a versenytársak (köztük a legnagyobbak az Adidas és a Nike) rekord bevételeket könyveltek el. A Puma élére ekkor nevezték ki a feltörekvő menedzsert, Jochen Zeitzt. Az új vezérigazgató éppen csak betöltötte a harmincadik életévét, ami akkoriban – egy tőzsdén lévő cég esetében – még szokatlannak számított.

Zeitz rengeteg energiát fektetett a termékfejlesztésbe és az innovációba, emellett a gyártást külföldre vitte, ahol olcsóbb a munkaerő. Leszerződtette Jil Sandert, egy német divattervezőt és új alapokra helyzete a designt. Ekkor jöttek ki az első lifestyle cipővel, amivel rögtön piacvezetők lettek ebben a szegmensben.

A nagy riválisok, mint az Adidas és a Nike csak később kaptak észbe, és indultak el a szabadidősport különböző szegmenseiben. Valamilyen szinten kényszerpályán volt a Puma, emiatt is kezdett az eredeti tevékenysége – sportcipő-gyártás – mellett sportruhákat, és egyéb szabadidős ruházatot is készíteni.

A cég tavaly 16 százalékkal növelte bevételeit, az adózás előtti nyeresége (Ebit) pedig 90 százalékkal nőtt.

Érdekesség, hogy a Pumának csak 1986-1987-ben sikerült megszorongatni a nagy riválisát, az Adidast. Ugyan akkor is az Adidasnak volt több árbevétele, viszont a két cég között csak egymilliárd márka volt a különbség. Azóta az Adidas elképesztő ütemben növekedett és a Puma helyére egy másik, globális versenytárs, a Nike lépett. Ebben a küzdelemben azonban az Adidas áll már évek óta vesztésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Adidas Nike Puma Rudolf Dassler sportruházat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.