Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 10. 13:31 Élet, Világ

Fiatalon még a KFC-be sem vették fel, most 54 évesen 40 milliárd dollárral vonul nyugdíjba

Jack Ma, az Alibaba alapítója igazán kitartó ember. A semmiből indult, a semmiből építette fel magát és a világ egyik legnagyobb online piacterét. Most pedig, az 54. születésnapján, amikor bejelentette, hogy hátrébb lép a cég mindennapos irányításától, vagyonát majdnem 40 milliárd dollárra (11 ezer 300 milliárd forintra) becsülik.

Ma Hangcsouban született és fiatal korától kezdve az angoltanulásban látta a lehetőséget. A hetvenes években ez egyáltalán nem volt könnyű Hangcsouban, de Ma a város egyik hoteljében a külföldiekkel szóba elegyedve csiszolgatta a nyelvtudását. (Kínában egyébként ez a módszer még az utóbbi időkben is egészen elterjedt volt, a nyelveket tanulók még a nagyobb városokban is gyakran szólították meg a turistákat és hívták meg őket akár egy teára, hogy gyakorolhassanak.)

Ma szívesen körbe is vezette a városban a turistákat, hogy pallérozza tudását, és ha kellett, akár 100 kilométerre is elbiciklizett az ügyfeleihez. Ám a kínai oktatási rendszerbe és később a munkaerő-piacra is nagyon nehezen illeszkedett be. Sosem adta fel, az egyetemi felvételit csak negyedszerre abszolválta, de 1988-ra sikerült megszereznie angoltanári alapdiplomáját.

Közben állás után is nézett, de ahogy egyszer egy interjúban mesélte, 30 helyről is visszadobták az önéletrajzát. A helyi KFC toborzására például összesen 24-en jelentkeztek, ebből 23-an be is jutottak, kizárólag Mát küldték haza. Később a Harvard Business Schoolba állítólag tízszer adta be a jelentkezését, de soha nem jutott be.

Az internettel egy amerikai kirándulás alkalmával találkozott először, 1995-ben, és nagyon felkeltette az érdeklődését, hogy akkor még szinte semmilyen kínai tartalom nem volt a hálón. A többi innentől kezdve már legenda: 20 ezer dolláros kölcsönt felvéve Ma elkezdett kínai weboldalakat fejleszteni, 1999-ben pedig Hangcsouba visszatérve megalapította az Alibaba piacteret a nagy- és kiskereskedők kiszolgálására.

Az Alibaba éves bevétele jelenleg 40 milliárd dollár, adózott nyeresége pedig közel 10 milliárd dollár. Több mint 60 ezren dolgoznak a cégnél, amelynek vezetésétől Ma most bejelentése szerint fokozatosan visszavonul. Operatív szempontól az első ember a 46 éves Daniel Zhang lesz, aki már 11 éve dolgozik az Alibabánál, Ma pedig 2020-ig formálisan még megtartja igazgatósági tagságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Alibaba internetes kereskedelem Jack Ma Kína visszavonulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.