Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 7. 11:41 Élet

Egy tipikus városi buszozás alig gyorsabb, mint a gyaloglás

A Huddersfield egyetem két kutatója a Conversation egyik cikkében azt elemzi, hogy milyen eredménye lehet annak az angol városokra egyre jellemzőbb törekvésnek, hogy a gyaloglást és a biciklizést népszerűsítsék, illetve ennek a két közlekedési módnak kedvezzenek a forgalom tervezésekor.

Többek között azt is végigvezetik, hogy a gyaloglás mennyire versenyképes a buszozással, és az eredmény elég meglepő.

Az adatok szerint a városon belüli buszos utak átlagos hossza Angliában 4,8 kilométer, és ezt átlagosan 23 perc alatt teszik meg a járművek. Ezt a távot egy átlagos fizikumú ember 52 perc alatt gyalogolja le, így első látásra a busz verhetetlennek tűnik.

Csakhogy a busz utasai átlagosan 400 métert gyalogolnak a megállóig, és leszállás után is meg kell tenniük ennyit, míg elérik az úti céljukat. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. A buszra átlagosan 5 percet szoktak várni az emberek, és további 5 percet számítanak fel azért, mert a dugóban gyakran nem tudja tartani a menetrendet. Így összességében 43 percre jön ki a buszos út átlagos “bruttó” ideje, ami csak 9 perccel rövidebb a gyaloglásnál.

Ha így számolunk, akkor végső soron oda jutunk, hogy 3,5 kilométer alatt gyorsabb gyalogolni, mint buszozni.

Összességében azonban az ennél hosszabb távoknál is bőven megérheti a gyaloglás azoknak, akik egyfajta sportolásnak fogják fel az utat, vagyis belekalkulálják az egyenletbe a hosszabb távú egészségügyi előnyöket is. A kutatók szerint az busz vs. gyaloglás meccsnek nem is az a legfontosabb szempontja, hogy melyik mód a gyorsabb, hanem az, hogy hajlandó-e valaki megváltoztatni az utazási szokásait, mert ezek általában egy életre szóló beidegződések. Azt tanácsolják, hogy akit érdekel, adjon magának egy hónap gyaloglási időt, és majd meglátja, milyen hatással lesz az életére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet busz egészség gyaloglás közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.