Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 4. 11:50 Vállalat, Világ

Nem fogy eléggé a sör, ezért füves italokat dobnak piacra a sörgyártók

A kannabisz rekreációs használata október közepétől legálissá válik Kanadában, 2019-től pedig a várakozások szerint sorra engedélyeik majd a marihuána tartalmú élelmiszerek és italok forgalmazását. A nagy amerikai sörös cégek messiásként tekinthetnek az intézkedésre, rá is mozdultak gyorsan a lehetőségre.

Ahol a kézműves sörök forradalma már korábban lezajlott, ott a piac az elmúlt években nem produkált sok izgalmat, az ízesített sörök ugyan hoztak némi pezsdülést, de a volument tekintve nem nagyon tudták megmozgatni a vásárlók fantáziáját. A sörösök minden nyáron árgus szemekkel figyelik a hőmérőket, mert a sorsuk nagyrészt az időjárás kezében van, egy-egy fok lehűlés vagy melegedés azonnal meglátszik a fogyasztásban.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal több sört kellene innod, hogy ne menjenek tönkre a komlótermelőkNövekszik a piac, de nem elég gyorsan, így óriási túlkínálat lett komlóból. A termelők a csőd szélén tántorognak.

 

A német sajtóban nemrég az ottani sörös szövetség vezetői azt mondták, hálát adnak az égnek, hogy Európában ilyen forró az idei nyár, mert a német fociválogatott csúfos világbajnoki bukása azt jelentette, hogy a sörözők és a boltok forgalma egy átlagos nyár esetében jóval a várakozások alatt maradt volna.

A piaci szereplők világszerte küzdenek azzal is, hogy a fogyasztók majdnem mindenhol a röviditalok felé fordulnak, az italgyártásnak ez a szegmense ezért sokkal innovatívabbá vált.

Ebben a környezetben érthető, hogy a kanadai kannabiszlegalizálás úgy kell a sörösöknek, mint egy falat kenyér. A második legnagyobb amerikai piaci szereplő, a Molson Coors vegyesvállalatot alapít a Hydropothecary nevű kanadai marihuánatermelő céggel. Korábban majdnem ugyanezt tette a Constellation Brands is, amely bevásárolta magát egy másik kanadai kannabisztermelőbe.

A Wall Street Journal az Euromonitor adataira hivatkozva azt írja, hogy az amerikai kannabiszpiac idén 7,5 milliárd dolláros lesz (az Egyesült Államokban csak néhány tagállamban lehet marihuánát forgalmazni), a kanadai azonban már idén eléri a 10,2 milliárd dollárt. Jövőre pedig szárnyalhat a kanadai értékesítés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégymilliárd dollárnyi marihuánarészvény füstölt el egy pillanat alattNyolc év múlva ötvenmilliárd dolláros lehet a marihuána-piac, csak az USA-ban 24 milliárd dollárért adhatnak el füvet. Nem csoda, hogy hisztérikus állapotba kerültek a befektetők.

 

A Molson Coors egyáltalán nem zárt jó negyedévet, értékesítése világszerte 2,4 százalékkal csökkent, ezen belül az Egyesült Államokban 4,8 százalékkal kevesebb sört adott el, és bevétele 3,1 százalékkal szorult vissza.

A sörösök egyébként alkoholmentes kannabisztartalmú italokkal tervezik meghódítani az új piacot, ám szakértők szerint egyáltalán nem lesz sétamenet a fogyasztók meggyőzése.

A Heinekenhez tartozó kaliforniai Lagunitas egyébként éppen a napokban dobta piacra Amerikában az első kannabiszos italát, amely két töménységű változatban kerül a boltokba. Körülbelül úgy néz ki, mint egy limonádé, alkohol nincs benne, és szénhidrát sem, azaz nulla kalóriás, zéró italnak számít.

A magyar törvények tiltják a marihuána kikapcsolódási célú használatát, a rendőrség (más országokkal szemben) aktívan üldözi a törvénysértőket, a büntető törvénykönyv pedig megkülönbözteti a kereskedőket a fogyasztóktól, illetve a csekély mennyiséget a jelentős mennyiségtől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ ital Kanada kannabisz Marihuána sör Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.