Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. január 6. 07:35 Pénz, Világ

Négymilliárd dollárnyi marihuánarészvény füstölt el egy pillanat alatt

Egyetlen jól irányzott mondattal sikerült bedöntenie Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszternek az elmúlt napokban szárnyaló marihuána részvényeket. A befektetők attól tartanak, hogy a Trump-kormányzat háborút indít a fű legalizálása ellen. Mindez azért nagyon fájó a szektorban ténykedő cégek számára, mert papírjaik iránt épp az egyre szélesebb körű engedélyezés miatt ugrott meg az érdeklődés a közelmúltban.

Az biztos, hogy a témában nagyon komoly viták várhatóak a következő hónapokban az Egyesült Államokban, ám Trumpék jó eséllyel még akkor sem tudják megállítani a marihuána-ágazat robbanását, ha sikerül elérniük a szigorítást.

Jeff Session azzal ijesztett rá az év eleje óta rendkívül lelkes befektetőkre, hogy közölte: hamarosan szövetségi hatáskörbe kerülhetnek a fű legalizációjához kapcsolódó kérdések az Egyesült Államokban. Ennek megfelelően a szövetségi hatóságok a jövőben mindenhol felléphetnének a marihuánafogyasztás és kereskedelem ellen.

Bár a szövetségi törvények a füvet mindig is tiltott kábítószerként kezelték, Barack Obama kormányzása idején a tényleges döntést a legalizációról az egyes tagállamok kezébe adták. Ha egy állam úgy határozott, hogy engedélyezi a kereskedelmet, akkor ott a szövetségi hatóságok nem zaklatták a fogyasztókat. Sokan éltek is a lehetőséggel: mostanra nyolc államban (Alaszkában, Coloradóban, Massachusettsben, Maine-ben, Nevadában, Oregonban, Washingtonban és legutóbb Kaliforniában) engedélyezték a marihuána birtoklását és értékesítését, további 21-ben pedig orvosi célokra használható a fű.

Ezen változtatna most a kormányzat. Sessions, aki a drogháború idején szövetségi ügyészként kezdte pályafutását Alabamában, és a kezdetektől a marihuána-legalizálás egyik legnagyobb ellenzője volt, részleteket egyelőre nem árult el, vélhetően azért, mert kidolgozott tervek nincsenek is. Az állásfoglalás azonban önmagában is elég volt ahhoz, hogy megborítsa a szektor cégeit.

Pedig a piacon az utóbbi időben a Bitcoinhoz hasonló hisztéria uralkodott. Január 1-je óta Kaliforniában is lehet legálisan marihuánát vásárolni (egyszerre legfeljebb 28 grammot), illetve termeszteni (maximum hat tövet), így megnyílt a legnagyobb piac a termelők előtt, ami dollármilliárdos bevétellel kecsegtet. Az előrejelzések szerint ugyanis a kaliforniai fűeladások a 2016-os 2,7 milliárdról 2020-ra 5,6, 2025-re pedig 6,6 milliárdosra ugorhatnak.

 

Ennek megfelelően a tőzsdén is jegyzett marihuána-cégek részvényei szárnyalni kezdtek. A 39 amerikai és kanadai fűvállalat részvénymozgását követő marihuána-index a december eleji 170 körüli értékről január 3-ára a duplájára ugrott, úgy, hogy az idei első két kereskedési napon több, mint 25 százalékkal emelkedett.  Nem egy vállalat többszörözte meg értékét ebben az időszakban, a kosárban szereplő cégek együttes értéke pedig 37 milliárd dollár fölé kúszott.

Innen jött a fordulat tegnap: Jeff Sessions szavaira több, mint 11 százalékkal zuhant az index, 4 milliárd dollárral leértékelve a szektor cégeit. Volt olyan részvény, amelynek jegyzése 36 százalékot esett egyetlen nap alatt. A pánik ráadásul nem csak a marihuánára szakosodott cégeket érte el, hanem azok beszállítóit is. A kertészeti eszközöket értékesítő Scotts Miracle-Gro, amely fűtermesztőknek is értékesíti műtrágyát, lámpákat, illetve egyéb kiegészítőket például 7 százalékot zuhant napon belül.

 

Az ijedtség persze nem meglepő, hiszen míg az elmúlt napokban egy hatalmas piac (Kalifornia) belépése hajtotta a szektort, most arról van szó, hogy egy ennél is nagyobb értékesítési terület (a teljes Egyesült Államok) eshet ki. Márpedig az USA egyértelműen a marihuána legnagyobb piaca már most is, és az előrejelzések szerint ebben nem is várható változás.

Az Egyesült Államokban 2016-ban 7,3 milliárd dollárt értékben adtak el füvet, és a New Frontier piackutató előrejelzése alapján ez a szám 2025-re 24 milliárd dollár fölé emelkedhet. Ha tényleg így lesz, akkor nyolc év múlva a becslések szerint összesen 55 milliárdos globális forgalom több mint 40 százaléka az USA-ra összpontosulhat (a prognózis ráadásul egyáltalán nem túlzó, hiszen a piac az idén állítólag a várakozásokat meghaladva bővült és már a 10 milliárdot közelíti).

 

Trumpék esetleges keménykedése mégsem húzza ki a talajt a szektor alól. Egyrészt a várt amerikai értékesítés nagyobb részét még 2025-ben is az orvosi marihuána adja majd, ezt pedig valószínűleg még a mostani vezetés sem fogja betiltani. Másrészt a világ egyéb részein is folyamatosan lazul a fűfogyasztás és kereskedelem szabályozása. Jó példa, hogy miközben az Egyesült Államokban pánik volt a piacokon, Ausztráliában épp ellentétes a hangulat uralkodott, miután a kormány bejelentette: engedélyezi a fű exportját.

A kanadai cégek tulajdonosai nem is ijedtek meg annyira, mint az amerikaiak. Bár több ottani vállalkozásnak vannak érdekeltségei és piacai az Egyesült Államokban, így többnyire a kanadai vállalatok jegyzése is esett, a 6,4 százalékos bukás elmarad az amerikai részvények 21 százalékos zuhanásától, de volt olyan cég is, aminek emelkedett az árfolyama. Kanadában júliustól az egész országban engedélyezhetik a fűforgalmazást, és ez ugyan kisebb piac Kaliforniánál, így is nagy potenciál van benne. 

A legalizációról szóló vita ráadásul egész biztosan nem lefutott meccs még az USA-ban sem. Az érintett tagállamok közül több is határozottan reagált az igazságügyi miniszter szavaira, és ebből elég egyértelműnek tűnik, hogy nem akarnak lemondani a komoly adóbevételt is hozó marihuánáról. A támogatók kezében gazdasági érvek is vannak, hiszen a már emlegetett New Frontier elemzés szerint 2020-ig csak az Egyesült Államokban 280 ezer munkahelyet teremthet a kannabisz-biznisz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Jeff Session kalifornia Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.