Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 9. 12:11 Élet, Világ

Trumpék még az anyatejet is képesek voltak megtámadni a tápszergyártók érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaszi ülésén a különböző országok delegációi azt hitték, hogy az anyatejjel való táplálás ösztönzésére kiadott állásfoglalás megalkotása sima ügy lesz. Nem is tévedhettek volna nagyobbat. A tárgyalások nem várt ellenállásba ütköztek, mindenki megdöbbenésére az amerikaiak megpróbálták megcsáklyázni a készülő egységes szöveget, méghozzá nagyon kemény módszerekkel.

A New York Times több tárgyaló szakemberrel folytatott beszélgetés alapján azt írja, hogy az Egyesült Államok kiküldött tárgyalói megpróbálták felhígítani az állásfoglalásnak azt a részét, amelyben az anyatejjel való táplálás védelme, ösztönzése és támogatása mellett állnak ki.

Ott is puhább szöveget akartak az amerikaiak, amikor arról volt szó, hogy a törvényhozóknak korlátozni szükséges az olyan élelmiszerek reklámozását, amelyek sok szakértő szerint károsak is lehetnek a kisgyerekekre.

Valószínű, hogy a törekvések mögött a tápszergyártók amerikai lobbija áll, az ENSZ szervezetéhez küldött állami képviselők ezzel is a hazai cégek üzleti érdekeit próbálták érvényre juttatni.

Amikor az amerikaiak javaslatát nem fogadták el, a diplomáciai gépezet működésbe lendült és a kemény zsarolásoktól sem riadt vissza. Amikor például Ecuador jelezte, hogy érvényt szerezne a WHO anyatej melletti határozatának, az amerikaiak ellenséges kereskedelmi intézkedéseket, és a jelenlegi katonai együttműködés megszüntetését helyeztek kilátásba. Ecuador gyorsan visszakozott.

A lapnak több mint egy tucat ország képviselői erősítették meg, hogy Amerika beállt a tápszeres vonal mögé. Amikor az anyatejes javaslatnak megpróbáltak más támogatókat szerezni, akkor az afrikai és dél-amerikai országok jelentős része félelemből visszautasította a tervet. Az elmúlt 40 év egészségügyi konszenzusa ezért soha nem látott veszélybe került.

Végül az amerikai érdekek többnyire mégsem tudtak érvényesülni, mert amikor Oroszország belépett a képbe a másik oldalon, az amerikaiak őket már nem próbálták megzsarolni.

Az amerikai egészségügyi kormányügynökség (HHS) munkatársa egyébként (név nélkül) azzal érvelt, hogy a WHO eredeti javaslata “szükségtelen akadályokat gördített volna az anyák elé, akik táplálni akarják a gyereküket”. A HHS azt mondja, ők figyelembe veszik, hogy nem minden anya képes anyatejjel táplálni a gyermekét, és őket nem szabad stigmatizálni.

Az évi 70 milliárd dolláros babatápszer-piac vezető cégei részt vettek a WHO tanácskozáson, ebben egyébként nincs újdonság, de azt senki sem tudja egyértelműen állítani, hogy miattuk keményedett volna be az amerikai álláspont.

A tápszerek világpiaca várhatóan 4 százalékkal nő idén, de a fejlett országokban szinte nincs növekedés. Ez részben annak is köszönhető, hogy a nők jelentős része már elfogadja az anyatej elsőbbségét a tápszerrel szemben, és ha teheti, akkor ezt a táplálási módot választja.

Barack Obama elnöki ciklusai alatt sosem fordult elő, hogy az anyatej elsőbbségét általánosan elfogadó vélemény ellen mentek volna az amerikaiak. Most azonban még magát a WHO-t is megzsarolták az ügy érdekében. Az ENSZ-szervezet éves költségvetésének ugyanis mintegy 15 százalékát biztosítják Washingtonból, és ezúttal még azt is belengették, hogy az évi 845 millió dollárt megnyirbálják.

A Trump kormányzat alatt nem ez az első eset, amikor az ipar érdekeit megpróbálják az egészségügyi konszenzus elé helyezni. Az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalásakor például az Egyesült Államok megpróbálta átvinni, hogy rajta kívül Kanadában és Mexikóban se legyen kötelező az élelmiszereken figyelmeztető feliratokkal jelezni a (nagy mennyiségben) egészségre káros tartalmakat.

Ugyancsak a tavaszi WHO tárgyalásokon történt, hogy az amerikaiak elérték, ne legyen benne az üdítőitalok adóztatása abban a javaslat csomagban, amelyet a WHO azoknak az országoknak állít össze, amelyek az elhízással mint népbetegséggel küzdenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ állásfoglalás anyatej Donald Trump lobbi tápszer WHO Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.