Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. június 29. 11:56 Pénz, Vállalat

A magyarok és a németek is imádják a készpénzt, de ott már korlátozzák a pénzfelvételt

Németországban július egytől néhány bank betiltja az ötven eurónál kisebb összegű készpénzfelvételt. A saját fiókhálózattal nem rendelkező pénzintézeteknek elegük lett abból, hogy az ügyfelek tíz-húsz eurókat vesznek fel a számláikról.

Az ING-DiBa például nem engedi meg vasárnaptól, hogy az ügyfelek ötven eurónál kevesebb pénzt vegyenek fel az automatákból. Csak abban az esetben vehetnek ki ennél kisebb összeget, ha előfizetnek a bankban erre a szolgáltatásra. Havi tíz euróért az ING-DiBa továbbra is biztosítja a kisebb készpénzfelvételeket.

A pénzintézet szóvivője szerint sok olyan ügyfelük van, aki naponta több alkalommal vett ki tíz-húsz eurót az automatából. Az ügyfeleknek ingyenes a készpénzfelvétel, a bank azonban tranzakciónként 1,6 eurót fizet az automatát üzemeltető társaságnak. Ez a sok apró készpénzfelvétel komoly veszteség a saját bankautomatával nem rendelkező pénzintézeteknek. Az ING-DiBa-n kívül a Deutschen Kreditbank és a Commerzbank leánycége, a Comdirect is úgy döntött, hogy korlátozza az automatákból való készpénzfelvételt.

A német jegybank adatai szerint tavaly a kiskereskedelmi vásárlások 74 százalékát készpénzzel fizették ki a vásárlók. A Magyar Nemzeti Bank 2016-os adatai szerint ugyanez hazánkban 71 százalék, vagyis itthon kicsit gyakrabban nyúlnak a bankkártyájukért a magyarok.

 

Hiába fizetünk egyre többet bankkártyával, a készpénzforgalom még mindig jelentős. A grafikonból is jól látszik, hogy hiába emelkedik évről évre a kártyás tranzakciók száma, egyre nő a bankautomaták száma. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a kormány 2014 januárjától ingyenessé tette havonta kétszer alkalommal – 150 ezer forint összegig – a lakossági készpénzfelvételt. És úgy tűnik, ez nem is fog egy darabig változni.

Éppen 61 évvel ezelőtt helyezték üzembe a világ első bankautomatáját Nagy-Britanniában. Az elmúlt években a bankkártyák, mobiltelefonos és egyéb online fizetési megoldások elterjedésével sokan már temetni kezdték a bankautomatákat, Magyarországon is rohamosan a bankkártyás terminálokkal felszerelt üzletek száma. A magyar statisztikai adatok alapján azonban még van pár jó évük az ATM-eknek.

Az MNB adatai szerint 2005-ben még csak 25 ezer kereskedőnél lehetett kártyával fizetni. Mára megnégyszereződött, és az idei első negyedévre elérte a 110 ezret azoknak az üzleteknek a száma, ahol kártyával lehet fizetni. A magyarok háromnegyede azonban továbbra is kitart a készpénzes vásárlás mellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat bankkártya fizetés készpénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.