Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 28. 10:33 Pénz, Vállalat

Elég jó üzletet kötött Mészáros Lőrinc a Mollal, de az olajcég sem jár rosszul

Jelentős haszonnal adhatta el a Molnak a karcagi műanyag-feldolgozó üzemet birtokló vállalatát Mészáros Lőrinc. Az egységben PET-hulladékból tudnak újabb palackok előállítására alkalmas granulátumot gyártani, ami a Molnak nagyon jól jöhet a jövőben.

Az olajipari cég az üzem megvásárlásával egy időben egy másik céget is vett a felcsúti milliárdostól. Az Mfor beszámolója szerint a Mol szeptember elején lett a korábban szintén a Mészáros csoporthoz tartozó, ásványvizet előállító Vivienvíz Kft. tulajdonosa is.

Előzmények: a karcagi PET-feldolgozót 2013-ban kezdték el építeni. Az alapkőletételen két miniszter is részt vett, és a 3 milliárd forintos beruházáshoz kétmilliárdos uniós támogatást kapott a korábbi tulajdonos, az ország egykori legnagyobb ásványvizes cége, az Aquarius-Aqua csoport.

  

  • Az üzem azonban soha nem tudott felpörögni. Mire az egység megépült, az áfacsalási ügybe keveredő Aquarius-Aqua összeomlott, „ásványvízkirályként” emlegetett tulajdonosát letartoztatták. Az amúgy is gondokkal küzdő PET-feldolgozó sorsát egy eltört főalkatrész pecsételte meg.
  • A fizetésképtelenné váló cégcsoport eszközeinek nagy részét némi hátszéllel, áron alul Mészáros Lőrinc vásárolta meg. Egy külön ügyletben pedig a felcsúti milliárdos érdekeltségébe került a karcagi egység is.

Számokban: az üzemet a Mészáros-csoport egy alig nyolc nappal a vásárlás előtt alapított cége vette meg. A vállalat beszámolója alapján az ingatlan megszerzésére 650 millió forint körüli összeget fordíthattak.

  • Még a vásárlás évében elköltöttek beruházásokra további 920 milliót, később pedig újabb berendezéseket, gyártóeszközöket is vettek. A cég eszközállománya 2023 végén nagyjából 2 milliárd forint volt.
  • A fejlesztések ellenére termelési tevékenységből sok bevétele nem volt a cégnek. Az árbevétel egyetlen évben lépte át a 100 milliót, de jelentős része ekkor is bérbeadásból és hulladékeladásból származott. A vállalat ráadásul folyamatosan veszteséget termelt.
  • A társaságot többnyire a tulajdonos magántőkealap hitelezte, de a kölcsönöket egy ponton tőkére váltották. Mészárosék összességében 2,3-2,4 milliárd forintot költhettek az üzemre, és ezen kívül néhány tízmillió forintnyi egyéb eszköz volt a vállalatban 2023 végén.
  • A Mol viszont az elérhető iratok szerint 3,5 milliárd forintot fizetett a vállalatért Mészáros Lőrinc magántőkealapjának. A vállalat alapítói határozatában egész pontosan az szerepel, hogy az üzletrész „3,5 milliárd forint, valamint az adásvételi szerződésben meghatározott csökkentő, illetve növelő tételekkel módosított összegű vételáron” kerül a Molhoz.

A karcagi PET-feldolgozó üzem Fotó: MTI/Bugány János

Tágabb kontextus: a karcagi üzem megvásárlása így is jó üzlet lehet a Molnak. A G7 még a gyár előző tulajdonosváltásánál írt cikket a PET-feldolgozásban rejlő potenciálról, és szakértők már akkor úgy vélekedtek, hogy a tevékenység az azóta bevezetett visszaváltással válhat igazán jó biznisszé.

  • Az uniós előírások szerint a PET-palackokat 2025-től 25, 2030-tól 30 százalékban hulladékból nyert alapanyagból kell gyártani. Itthon ez az arány még magasabb is lehet, hiszen a legnagyobb kibocsátónak számító ásványvizes szövetség az uniós elvárásokat is túlvállalta.
  • A céloktól azonban egyelőre elég messze vagyunk és azok eléréséhez sem elég hulladék, sem kellő kapacitás nem áll rendelkezésre. Itthon például a karcagi az egyetlen olyan üzem, amely hulladékból tud PET-palackhoz szükséges alapanyagot előállítani.
  • Mindez azt jelenti, hogy ha a begyűjtés és az újrahasznosító kapacitás is egy kézben van, akkor az az évtized második felében szerencsés esetben már aranybánya lehet. Márpedig a Mol már most rendelkezik mind a kettővel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtjátHivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat ásványvíz Greenpet Mészáros Lőrinc Mol műanyag PET palack Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. október 27. 06:03 Pénz, Vállalat

Besegít az állam a legtöbb magyar cég hitelezésébe

Eddig is domináltak az államilag támogatott Széchenyi MAX+ hitelek a kis- és közepes vállalkozásoknál, napokon belül pedig jönnek a még olcsóbb beruházási források.

Kovács Márton Attila
2024. október 25. 15:08 Pénz, Világ

Egyre jobban pörgeti az élelmiszerek drágulását a klímaváltozás

Már az utóbbi években is hozzájárult az inflációhoz az éghajlatváltozás, a jövőben pedig csak még inkább erősödik majd ez a hatás.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. október 26. 06:10 Podcast

Sok pénzzel nyomul a Balkánon a kormány, de miért jó ez Magyarországnak?

200 milliárd forint kedvezményes kölcsönt nyújt hazánk Észak-Macedóniának. A térség szakértőjével készített podcastunkból kiderül, hogy mire fordíthatják ezt az összeget.

Jandó Zoltán
2024. október 25. 12:36 Közélet

A legnagyobb adótartozók listáján tűnt fel Iványi Gábor egyháza

Azon a listán jelent meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség neve, amely a legalább fél éve 100 millió forint feletti adóval tartozó szervezeteket nevesíti.

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.