Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Váratlanul felfüggesztették Finnországban azt a közbeszerzést, amelyen a 2026-os babaváró csomag tartalmát választották volna ki, az ok egyértelműen az, hogy drasztikusan esik az országban a születésszám – közölte a finn társadalombiztosító.

Miért fontos ez? A praktikus felszereléseket tartalmazó csomagot 1938-tól kezdték adni Finnországban, kezdetben csak a rászoruló, majd 1949-től minden gyerekvállalónak, idővel pedig egy nemzetközileg is elismert és átvett állami juttatás lett belőle.

Számokban: 2006 és 2019 között átlagosan még évente 37 ezer csomagot osztottak szét a szülők között, egyenként 180-220 euró értékben. A csomag helyett pénzbeli juttatást is lehet választani, ennek értéke idén 170 euró.

  • A gyermeket vállalóknak körülbelül kétharmada választja a csomagot, egyharmaduk pedig a pénzt, utóbbit főleg azok, ahol már vannak kinőtt ruhák és felszerelések a testvér(ek)től. Az első gyereket várók 95 százaléka a csomagot választja.
  • 2026-ra már csak 30 ezer csomagot terveztek rendelni-összeállítani, de a tendert a határidő előtt egy hónappal lefújták, mert várhatóan már ekkora igény sem lesz rá. A csomag nem szűnik meg, de módosítani kell a beszerzést.

Felülnézet: Finnországban 2023-ban csak 43,3 ezer gyerek született, a termékenységi ráta pedig 1,26-ra zuhant, ez a legalacsonyabb érték 1776, vagyis a mutató mérésének kezdete óta. Ez 100 ezer lakosra 774 gyermeket jelent.

  • Magyarországon 2023-ban 85 200 gyermek született, ez 100 ezer lakosra vetítve 875 gyermek. Nálunk a teljes termékenységi mutató is jobb némileg, értéke 1,5 volt.
  • A népesség szinten tartásához 2,1-es teljes termékenységi mutatóra lenne szükség, ezt az Európai Unióban egyetlen tagállamában sem érik el.

Alulnézet: a babaváró csomag tendereztetésénél a minőséget jóval nagyobb pontszámmal veszik figyelembe, mint az árat, és az összeállításon csak kis mértékben szoktak változtatni. 2024-ben 40 termékből áll a csomag, 2026-ra egy labdát is szeretnének tenni bele, erre még nem volt példa.

  • Érdekesség, hogy a gyerekkönyv mellett visszakerült a csomagba a kondom-síkosító páros is – utóbbiakkal arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy szülés után hamar újra teherbe lehet esni, és a gyakori vélekedéssel szemben a gyerek szoptatása nem véd a terhesség ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar babadoboz a reklámról, az állami támogatásról és a kismamák adatainak megszerzéséről szólNem kerülne sokba a magyar államnak, ha olyan, valóban praktikus segítséget szeretnének adni a kismamáknak, mint a finnek. Ehelyett egy magáncég reklámdobozát segítik érthetetlenül nagy állami támogatással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ babaváró csomag finnország gyerek gyerekvállalás születésszám tender termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Fontos

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.