Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 30. 11:22 Adat, Közélet

Betiltaná az erkélynapelemeket a kormány, és a tetőkön is szigorítana

Átalakítaná a napelemek és napkollektorok elhelyezésére vonatkozó szabályokat a kormányzat, és ezzel jelentősen korlátoznák, hogy hova lehet ilyen berendezéseket telepíteni. A szövetség szerint a tervezet elfogadhatatlan, és hosszabb társadalmi egyeztetésre lenne szükség.

Mi történt? Jogszabálytervezetet nyújtott be a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról múlt hétfőn a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium. A közel 100 oldalas dokumentum a napelemek elhelyezését is szigorúan szabályozná.

  • Az elképzelések szerint magastetőn a jövőben csak a tető síkjával párhuzamosan lehet napelemet elhelyezni, és lapostetőn is csak akkor lehet ettől eltérni, ha a szerkezet így sem lesz látható az utcáról.
  • Közterületről nem látható módon kell elhelyezni azokat a háztartási méretű napelemrendszereket is, amelyeket nem építményre szerelnek. Ha ez nem megoldható, akkor többszintű növénysávval kell gondoskodni a napelemek takarásáról.
  • A jogszabály életbelépése esetén erkélyre egyáltalán nem lehetne napelemet telepíteni, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépítve.

Miért fontos ez? A korlátozások sok helyen jelentősen csökkentenék a napelemes rendszerek hatékonyságát, és számos esetben el is lehetetlenítenék a telepítést.

  • A napelem dőlésszöge elég fontos tényező, hiszen a berendezések akkor működnek a leghatékonyabban, ha a napsugarak (közel) derékszögben érik őket. Ehhez Magyarországon 35-45 fokos dőlésszögben érdemes felhelyezni a modulokat.*Mivel a napsugarak beesési szöge az év során folyamatosan változik, ezért az ideális az lenne, ha a napelemek dőlésszögét is folyamatosan lehetne változtatni, de egy ilyen fejlesztésnek nagyobb a beruházási költsége, mint amennyit a változó dőlésszögnek köszönhető többlettermelés hozna.
  • Emiatt különösen a lapostetőknél tűnik komoly problémának a tiltás. Ilyen esetekben, ha nem lehet eltérni a tető síkjától, akkor valószínűleg nem éri meg napelemet telepíteni. Magastetőknél ritkán van erre szükség, de mediterrán típusú házaknál*Ahol alacsony a tető dőlészöge. itt is előfordul.

Felülnézet: az elmúlt években rohamosan terjedtek Magyarországon a napelemes háztartási méretű kiserőművek. A beépített kapacitás tíz év alatt a bő harmincszorosára nőtt, és mostanra átlépte a 2,5 gigawattot.

  • A hazai energiapolitika és a villamosenergia-rendszer nem volt felkészülve ilyen ütemű növekedésre. A szükséges fejlesztések elmaradása miatt egy pont után a hálózat már nem volt képes kezelni a nagyszámú napelemes rendszert, amire a kormány úgy reagált, hogy egy tollvonással lényegében ellehetetlenítette a telepítéseket.
  • Azóta voltak olyan intézkedések, amelyek a helyzet kezelését célozták, de a korábbi évek elhibázott energiapolitikáját nem lehetett egyik pillanatról a másikra korrigálni, ehhez évek kellenek.

Mit mondanak ők? A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) vasárnap tett közzé állásfoglalást a jogszabálytervezetről. Ebben azt írták, hogy a tervezet jelenlegi formájában elfogadhatatlan, a korlátozások szembemennek az uniós energiapolitikai célkitűzésekkel.

  • Szilágyi László a szövetség alelnöke úgy fogalmazott: a jogszabály „abszurdnak tűnik. Az ilyen típusú tilalmak súlyosan akadályoznák a napelemes rendszerek telepítését, különösen városi környezetben, ahol az alternatív elhelyezési lehetőségek korlátozottak.”

Mi várható? A kormány egy hetet adott a jogszabály véleményezésére. Az MNNSZ most azt kérte, hogy tolják ki a társadalmi egyeztetés határidejét, hogy megfogalmazhassák részletes észrevételeiket.

  • A szabályozás optikáján sokat javítana a kormányzati rugalmasság, most ugyanis a látszat az, hogy burkolt tiltásokkal próbálják ellensúlyozni a korábbi évek hibáit. A kormány azonban elég ritkán szokott kihátrálni jogszabályokból, meglepő lenne, ha most ez történne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan és késve, de elindul a napelemes betápláláshoz szükséges fejlesztés MagyarországonMég két év kell ahhoz, hogy a jelenlegi tárolókapacitást megduplázzák, uniós pénzből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás járA jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet erkélynapelem lapostető napelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 27. 10:55 Adat

Jön a hideg, de már szeptember közepén fűteni kezdtünk

Már az előző lehűlés hatására látványosan megugrott a kisebb fogyasztók gázfelhasználása Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 29. 05:29 Vállalat

Gyötrelmes a nehézipari vidékek sorsa Európában, de Dunaújváros szerencsés lehet

A mostani acélipari válság újabb európai kohókat ránthat magával, de Dunaújváros térségében legalább így is maradnak munkalehetőségek.

Elek Péter
2024. szeptember 28. 04:58 Pénz, Világ

Valami nagyon nem stimmel az orosz szankciókkal

Ha a meghatározó orosz vállalatok profitjára néz az ember, nem tudná kitalálni, hogy Oroszország jelenleg a világ leginkább szankcionált országa.

Lukács András
2024. szeptember 27. 14:27 Élet

Patrióta cselekedet áltudományt terjeszteni?

Százezren néztek meg egy olyan videót a Megafon YouTube-csatornáján, amelyben alig találni nem a megtévesztést szolgáló mondatot.