Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Regionális szinten valószínűleg milliárd eurós nagyságrendű károkat okoznak az áradások az első becslések szerint.

Mit mondanak ők? „Arra kell számítanunk, hogy a gazdasági károk dollármilliárdos nagyságrendűek lesznek, de még idő kell hozzá, hogy tisztábban lássunk” – mondta a Reutersnek a Gallagher Re viszontbiztosító egyik vezetője. (Egy euró jelenleg 1,1 dollár, tehát a nagyságrend szempontjából nincs különbség.)

Felülnézet: a legtöbb érintett területen, főleg Lengyelországban és Csehországban továbbra is az életek és az értékek mentése a legfontosabb, de ahogy az ár vonul tovább, a biztosítók elkezdték modellezni a helyzetet és a várható kifizetéseket.

Miért fontos ez? A lakosságnak és a gazdasági szereplőknek egyaránt gyors kárfelmérésre és kifizetésre van most szükségük, a biztosítók külön segélyvonalakon fogadják a bejelentéseket, gyors és egyszerű eljárásokat ígérnek.

  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök az állami segélyek kiosztásánál is ugyanezt tette, vagyis gyors és méltányos eljárást kért a hivataloktól.

Tágabb kontextus: a híradások szerint Csehországban jóval nagyobb az aránya az árvízre is érvényes biztosítottaknak, mint Lengyelországban, ennek következtében a biztosítók terhe Csehországban lesz jóval nagyobb, Lengyelországban viszont az állami segélyeknek lesz meghatározó szerepük a helyreállításban.

  • A lengyel kormány máris elkülönített egymilliárd zlotyt (több mint 90 milliárd forintot) az azonnali segélyezésre, és még uniós segítséget is kért. A nehéz helyzetbe került lengyel háztartások Tusk közlése szerint akár 2300 euró (900 ezer forint) azonnali segélyben is részesülhetnek.

Üzleti szempontból az osztrák biztosítók lehetnek a leginkább érintettek, mert a hazai ügyfeleik mellett többük a cseh és lengyel piacon is meghatározó szereplő.

Alulnézet: a biztosítók azt kérik, hogy ha az életveszélyes helyzet elmúlt, akkor az ügyfelek helyezzék biztonságba a megmaradt értékeiket, de utána ne kezdjenek el semmilyen helyreállítást addig, amíg a károkat nem dokumentálták – például fotók készítésével, de leginkább kárszakértő bevonásával – és az esetet be nem jelentették a biztosítóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapbanAz ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem vesszük, hogy egy komoly árvíz akkora kiesést okozhat, mint tavaly a járvány a turizmusbanA természeti katasztrófák egyre sűrűbbek Magyarországon, és egyre jobban oda kellene figyelni rájuk a gazdasági tervezéskor - írják elemző szerzőink a saját kutatásaikra alapozva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ árvíz biztosítás biztosítók Csehország kár Lengyelország segély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Bucsky Péter
2024. szeptember 14. 05:24 Élet, Közélet

A Balatonnál lehet a magyar MotoGP-futam, az állam ötmilliárd forintja füstölt el

A hajdúnánási pályából jó eséllyel nem lesz semmi, jövőre valószínűleg a magántulajdonú Balaton Park Circuiton száguldhatnak a motorversenyzők.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.