Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. augusztus 30. 11:16 Élet, Pénz

Tovább drágíthatja a lakásokat, ha sikerül a kormány terve a megtakarítások mozgósítására

Adómentesen lehetne otthonteremtésre felhasználni a hosszú távra lekötött megtakarításokat – ennek lehetőségét vizsgálja a kormány mellett működő Gazdasági Kabinet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint, amely közel két napja vezető helyen szerepel a kormany.hu oldalon.

Miért fontos ez? Bár csak tervekről van szó, és a részletek nem ismertek, a kormány azt mérlegelheti – erről írt ma a Portfolio -, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokban, tartós befektetési számlákon és megtakarítási célú életbiztosításokban lévő összegek egy részét aktivizálja a gazdaság felpörgetésére.

  • Emellett felmerült, hogy az állampapírban tartott pénzek is szolgálhatnák ezt a célt.

Felülnézet: a lakosság több mint 11 ezer milliárd forintot tart az előbbi három megtakarítási formában és további 13 ezer milliárdot állampapírokban. Jellemzően az utóbbiak hozamát sem költi el, hanem visszaforgatja a megtakarításokba, vagyis nem növeli vele a fogyasztást, amelynek alacsony szintje a kormány szerint a növekedés egyik fő gátja.

  • Ha ezt a pénzt össze lehetne kötni lakáshitelekkel, például önerőként be lehetne számíttatni vagy a hozamából fedezni a törlesztő részleteket, akkor az közvetve stimulálhatná az építőipart, az ingatlanpiacot és azon keresztül a gazdaságot.

Tágabb kontextus: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrég az Indexnek azt mondta, a lakosság a növekvő reálbérekből a lakhatásra költ, ez előrébb van, mint akár az élelmiszerköltés növelése. A fenti lépéssel azonban közvetve mégis meg lehetne mozgatni az alvó összegeket, és becsatornázni azokat a gazdaság vérkeringésébe.

Mit mondanak ők? Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője egyrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan új banki termékeket kellene kidolgozni, ahol a lakáshitelek illeszkednek az állampapírok lejárati és hozamfizetési üteméhez, ezen felül

  • ha a bankok ezzel nagyobb fedezethez jutnak, akkor csökkenhetnek a lakáshitelkamatok;
  • még inkább az állampapírok felé terelődhetnek a megtakarítások, hiszen azok új funkciója jön létre;
  • de mivel jellemzően még mindig csak a vagyonosabb rétegek képesek megtakarítani, a konstrukciók őket, és sokkal kevésbé a szegényebbeket vagy első lakásra gyűjtőket hozhatnák kedvezőbb helyzetbe.

Mi várható? Nagy kérdés, hogy ha (a csok és a babaváró hitel után) ismét megjelenik egy állami ösztönzésű konstrukció, amely pluszpénzt pumpál az ingatlanpiacba, akkor azt hogyan árazzák be az eladók, vagyis a növekvő kereslet nem okoz-e rögtön áremelkedést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár olcsóbban vehetünk új lakást Olaszországban, mint itthonOlcsóbbak a budapesti új lakások, mint Pozsonyban vagy Prágában, de ettől még nem lett sokkal megfizethetőbb itthon a lakhatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nagyon drága itthon a lakhatás, hogy az elmúlt két évben még javult is a megfizethetőségeMegint nekifut a kormány annak, hogy kamattámogatásokkal segítse a lakásszerzést, Lengyelországban viszont egy tervezett hasonló intézkedés miatt utcára mentek az emberek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz állampapír fedezet hozam lakáshitel Nagy Máton önerő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 17:19 Közélet, Pénz

A magyar kormány is örülhet az amerikai kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív monetáris politikáját kritizáló kormány újabb ütőkártyához jutott a Fed döntésével.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 13:25 Vállalat

Olcsó elektromos autók árasztják el Európát, vagy felvizezik a bírságszabályokat?

A környezetvédelmi szabályok további enyhítését kérik a gyártók, de olcsóbb modellek tömeges piacra dobása révén is elkerülhetik a büntetést.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 19. 04:55 Világ

Fogy a jüan, akadozik az orosz kereskedelem az új szankciók miatt

Növekvő kereskedelmi és pénzügyi kellemetlenséget okoznak Oroszországnak és Kínának az Egyesült Államok legújabb pénzügyi fogásai, amelyeket újabb szankciók követhetnek.