Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Vasúton nem lesz elérhető egészen hosszú ideig az öt legnagyobb budapesti intermodális áruszállítási terminál egyike sem.

Miért fontos ez? A szakaszaos, de összesen 16 napig tartó lezárásokat körülbelül ahhoz lehet hasonlítani, mintha időlegesen teljesen lehetetlen lenne a magyar gazdaság ütőerének számító M1, M3, M5 és M7 autópályákon árut szállítani.

Háttér: a Soroksári út felett átvezető vasúti vágányokat azért kell épp a tervek szerint augusztusban (és nem később) lezárni, mert a fővárosi közútkezelő a téli iskolai szünetig nem engedélyezi az út kétszer egy sávra szűkítését.

  • Ezek a vágányok kötik össze Ferencváros állomást a Budapest-Belgrád vonal fővárosi szakaszával, és ebből ágazik ki a Csepel-sziget felé a Gubacsi híd szárnyvonala is, ami az egyetlen elérhetőség három konténerterminál (MCC, METRANS, Masped) felé.
  • A negyedik, legnagyobb fővárosi konténerterminál a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) is ebből a vonalból ágazik ki, délebbre.
  • A következő hónapokban azonban négyszer három napra a rossz állapotban lévő Gubacsi hidat is lezárják.

Számokban: a budapesti kombinált terminálok az elmúlt évtized átlagában Magyarország nemzetközi áruforgalmának tizedét bonyolították le, a nemzetközi áruforgalomban kiemelkedő szerepe van a konténerek és kamion-félpótkocsik kombinált szállításának.

Felülnézet: a Gubacsi híd annyira rossz állapotban van, hogy  már évek óta lépésben haladnak rajta a vonatok, kisebb tömegű mozdonyokat kell használni, ami drága és lassú megoldás. Teljes felújítás nem lesz, mert nincs rá pénz, pedig 2017-es kormányhatározat van arról, hogy bruttó 10 milliárd forintért fel kell a hidat újítani. Egy idei kormányhatározat bruttó 44 milliárd forintból, közvetlen uniós (CEF) forrásból valósítaná meg egy teljesen új híd építését és a csatlakozó vágányhálózat fejlesztését ez a pénz nincs felfüggesztve.

Tágabb kontextus: A MÁV mozgástere a kormányzati pénzmegvonások és a rendkívül alacsony felújítási büdzsé miatt nagyon korlátozott. A Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezésének késése is hozzájárul a problémához: ha már kész lenne a szakasz, a BILK-et dél felől is meg lehetne közelíteni.

Mi várható? Néhány nap lezárás nem tűnik tragikusnak, de a szakemberek szerint hónapokon át késések várhatók a vonatközlekedésben, növekedhetnek a költségek az áruszállításban, rontva a magyarországi termelő vállalatok versenyképességét. Az országhatárokhoz közelebb lévő vállalatok magyar helyett határon túli terminálok irányába nyithatnak, ez a forgalom elveszhet, és az amúgy is forráshiányos hazai vasúti infrastruktúra pályahasználati díjaktól, a költségvetés pedig adóbevételektől esik el.

  • A Soroksári út feletti híd a szakemberek szerint nincs kritikus állapotban, ezért teljes felújítása a Budapest-Belgrád vonal többi részének elkészülte után, 2026-ban is lehetséges lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áruszállítás Budapest-Belgrád vasút hídfelújítás infrastruktúra MÁV Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 19. 04:55 Világ

Fogy a jüan, akadozik az orosz kereskedelem az új szankciók miatt

Növekvő kereskedelmi és pénzügyi kellemetlenséget okoznak Oroszországnak és Kínának az Egyesült Államok legújabb pénzügyi fogásai, amelyeket újabb szankciók követhetnek.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 16:33 Közélet, Vállalat

Miért mondja Nagy Márton, hogy a Spar politizál?

A Spar és a magyar állam közötti csörte jogi-szakmai oldala helyett a kormány a jelek szerint most már a politikai szálra helyezi a hangsúlyt.