Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Mélypontra került májusban a születések száma, miközben a csok plusz igénylések sem hasítanak úgy az év elején, ahogy régebben a csok hasított.

Mi történt? Az év elején indult csok pluszt január és május között eddig hatezer házaspár igényelte, a megemelt összegű falusi csokot pedig 2500-an – ismertette Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a friss adatokat egy szerdai sajtótájékoztatón.

  • A születések száma a KSH csütörtök reggel közölt friss adatai szerint eközben májusban 11 százalékkal esett vissza tavaly májushoz képest. 6284 gyerek született, ennél kevesebb születésre havi szinten 2010 óta kétszer volt példa a Portfolio gyűjtése szerint.
 

Felülnézet: a születésszám csökkenésének egyik fő oka a szülőképes korú nők számának csökkenése, másrészt valószínűleg a több mint egy évig tartó reálbércsökkenés, amely tavaly szeptemberben ért véget.

  • A termékenységi ráta*Ami azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyereket szülne. az elmúlt hónapokban nem érte el az 1,4-es értéket. A kormány célja 2,1 lenne. Ez a ráta 2011 és 2021 között az uniós mezőnyben is kiemelkedő mértékben nőtt, 2022 óta viszont meredeken csökken.

Tágabb kontextus: a Népszava májusi cikkében idézett KSH-adatok szerint a csok plusz elődje, a csok népszerűsége 2021 és 2023 között már csökkent az igénybe vett támogatások száma alapján.

  • Bár a csok plusz és a csok csak korlátozottan összevethető, hiszen eltérő konstrukciókról van szó, a lap cikke szerint 2016 óta a leggyengébb évkezdet volt az idei a csok (illetve csok plusz) igénylések alapján.
  • A családtámogatási rendszer átalakításával a kormány jóval kevesebbet is költ erre a területre, a 2024-es költségvetésben például 2023-hoz képest kevesebb mint felére csökkent a lakástámogatások összege.

Igen, de: a magas hitelkamatok és a reálbércsökkenés miatt tavaly bezuhant a lakáshitelezés, azonban már vannak arra utaló jelek, hogy az ingatlanpiac és a lakáshitelezés kezd magához térni.

  • Az év első négy hónapjában az MNB adatai szerint az új lakáshitel-szerződések összege két és félszerese a 2023-as összegnek, és ez az összeg meghaladja a 2019 és 2021 közti év eleji összegeket is.
  • A támogatott hitelek aránya pedig 22,5-ről 27,2 százalékra nőtt.

Mi várható? A lakáshitelezés gyorsabban magához térhet, hiszen igaz ugyan, hogy kevesebb az állami támogatás, de a reálbérnövekedés mellett a kamatok is alacsonyabbak lettek. A születések számának növekedése viszont várhatóan csak lassabban indul majd be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBerobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelekHáromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának eléréseA születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet csok plusz demográfia hitelezés születések teljes termékenységi arányszám Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Fontos

Avatar
2024. július 1. 05:12 Közélet

Újra rengeteg földet ad el az állam, ki jár vele jól?

A korábbi árveréseket rengeteg kritika érte, ugyanakkor az utóbbi években csökkent mind a nagyon nagy, mind a törpebirtokok száma és az általuk használt terület.

Kiss Péter
2024. június 30. 05:51 Pénz

Mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve, ha befektettük a pénzünket?

Elsőre jól néz ki a magyar állampapírok és a részvények hozama, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a forint leértékelődését, akkor például a román eszközök jobban teljesítettek.

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.