Hírlevél feliratkozás
Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

(A szerző a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.)

Teljesen átrajzolta a lakáshitel-piacot a csok plusz januári megjelenése: miközben a támogatott hitelek új folyósításokon belüli aránya rohamosan nő, megugrott az egy szerződésre jutó átlagos összeg is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikai adataiból.

A jegybank adatai szerint április végéig összesen 386,2 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami két és félszerese az egy évvel korábbi 154,3 milliárdnak. A frissen folyósított lakáskölcsönök mennyisége ugyanebben az időszakban megháromszorozódott: a 2023 első négy hónapjában regisztrált 34,7 milliárdról 105 milliárd forint közelébe nőtt. Az idei év első harmadában már a szerződéses összeg 27,2 százalékához kapcsolódott állami támogatás, míg egy évvel korábban még 22,5 százalék környékén járt az arány.

A lakáshitelpiac beindulásával párhuzamosan pedig az adósok is egyre bátrabbá válnak: miután a megkötött szerződések száma „csak” nagyjából másfélszeresére nőtt éves alapon – ez idén január és április között valamivel több mint 24 ezer szerződést jelentett –, az egy hitelre jutó átlagos összeg drasztikusan, 9,7 millióról 16 millió forintra nőtt.

A támogatott hitelek előretörése és az átlagos hitelösszeg megugrása is egyértelműen a csok plusz januári megjelenésének köszönhető: utóbbiban szerepet játszik, hogy az új támogatott konstrukciónál akár 50 millió forintos kölcsönt is igényelhetnek a gyermekvállalást tervező házaspárok, tehát jelentősen megnőtt az ügyfelek mozgástere.

Az MNB adataiból az is látszik, hogy hónapról hónapra erősödik a kereslet a csok plusz iránt: az áprilisban megkötött 121,2 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződésből 36,3 milliárdot adott a támogatott konstrukció, amely már 30 százalékos arány.

A felújítási program még rátesz egy lapáttal

A várhatóan heteken belül újrainduló otthonfelújítási program tovább erősítheti a támogatott lakáshitelek iránti keresletet. A program második üteme persze nem hoz majd robbanásszerű mozgást a lakáshiteleknél, de a jelenleg tervezett, 108 milliárd forint körüli keretnek mindenképp látszik majd a hatása a piacon.

A mostani támogatási programok hatása viszont úgy tűnik, hogy enyhébb lesz az MNB Zöld otthon programjáénál: annak a csúcsidőszakában – 2022 első felében – stabilan havi százmilliárd forint feletti kereslet mutatkozott a lakáshitelpiacon, a zöld lakáshitelek miatt pedig a támogatott kölcsönök aránya 40 százalék felett is mozgott.

Az ugyanakkor biztosra vehető, hogy a csok plusz hatása kimozdítja a lakáshitelpiacot a tavalyi mélypontról: míg 2023-ban összesen 600 milliárd forint környékén alakult az új szerződések összege, addig idén már négy hónap alatt sikerült összehozni majdnem 400 milliárdot. A lakáshitelpiacot viszont nemcsak a támogatott konstrukciók húzzák, hanem láthatóan erősödik a kereslet a piaci feltételű kölcsönök iránt is. Ez részben annak is köszönhető, hogy a kamatok szintje már az elviselhető – évi 7 százalék alatti – szintre csökkent.

A piaci lakáshiteleknél visszafogottan akcióznak a bankok

A csok plusz megjelenése nyomán ugyanakkor úgy tűnhet, hogy a piaci feltételű lakáshitelekről kissé elterelődött a pénzügyi szolgáltatók figyelme, hiszen új akciós ajánlatokat alig találni a piacon, a BiztosDöntés.hu lakáshitel-kalkulátora szerint a most elérhető promóciók jelentős része a kezdeti költségek elengedésére korlátozódik. A figyelem elterelődéséről persze nincs szó, inkább arról, hogy az önkéntes thm-plafon bevezetésével igencsak beszűkült a bankok mozgástere a lakáshitelek árazásánál, illetve a kedvezmények nyújtásánál is.

  • A CIB Bank – a szokásos, induló díjkedvezményeken felül – most egyszeri, 40 ezer forintos jóváírást kínál egyes lakáshitel-konstrukcióinál azoknak az ügyfeleknek, akik június végéig hiánytalanul benyújtják a hitelkérelmüket, és az alapján augusztus végéig megtörténik a kölcsön folyósítása is.
  • Az Erste Bank az induló költségek közül most az értékbecslés és a közjegyző díját téríti vissza – utóbbit legfeljebb 50 ezer forintig –, illetve az igénylőnek nem kell számolnia a hiteles térképmásolat lekérésének díjával sem. A folyósítási jutalékot szintén elengedi egyes hitelkonstrukcióknál a pénzintézet.
  • A Gránit Banknál a lakáshitel-akció keretében elérhető jóváírás, visszatérítés és elengedés mértéke összességében akár 100 ezer forint is lehet. Az ügyfelek emellett online kalkulációval 5 percen belül előzetes bírálatot kapnak a pénzintézetnél, miközben a 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel kamata is igen kedvező – jelenleg évi 6,18 százalék.
  • A MagNet Bank szintén az induló költségek egy részét engedi el egyes konstrukcióknál. Emellett a pénzügyi szolgáltató akciós lakáshitelt is kínál kamatkedvezménnyel abban az esetben, ha az adós és adóstárs együttes havi jövedelme meghaladja az 500 ezer forintot, de – a banknál megszokott módon – közösségi célok támogatásával is kedvezményhez juthatnak a lakáshiteles ügyfelek.
  • Az MBH Banknál – a piacon unikálisnak számító Egyenlítő hitel igénylésének lehetőségén túl – szintén egyes kezdeti költségek visszatérítésére, illetve átvállalására számíthatnak a lakáshitelt felvevők.
  • Az UniCredit Bank lakáshiteles ügyfelei szintén a kezdeti költségeken spórolhatnak: most a hitelbiztosítéki érték megállapítási díjat (értékbecslés), a hiteles térképmásolat díját, a közjegyzői díjat (50 ezer forintig) és a kölcsön utalási díját vállalja át, illetve engedi el a pénzintézet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacátA támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankok csok csok plusz ingatlanpiac lakásfelújítás lakáshitelek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.