Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 13. 10:01 Tech

Több befektetési banki állást nyírhat ki az automatizáció, mint a válságot követő 10 év

Ha az automatizáció ilyen ütemben folytatódik, a következő öt évben felére csökkentheti a Citigroup befektetési bankja a 20 ezer fős technológiai és operatív személyzetét, mondta az USA negyedik legnagyobb pénzintézetének elnök-vezérigazgatója a Financial Times-nak. 

Jamie Forese szavai egészen hasonlítottak John Cryan, a Deutsche Bank volt vezérigazgatójának őszi nyilatkozatára, amelyben kifejtette, a német bank akár az alkalmazottainak a felétől is megválhat a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben.

Ha az automatizáció miatt az egész bankszektorban tömeges elbocsátások jönnek, akkor jóval több állás szűnhet meg, mint 2007 és 2017 között, amikor a világ top 10 befektetési bankjából nyolcban összesen közel 60 ezer munkahelyet szüntettek meg

– írja saját kutatására hivatkozva az FT. (Két bank, a Citi és a Bank of America csak azért maradt ki, mert az adataik nem, vagy összehasonlítható formában nem álltak rendelkezésre.)

A Barclays vezérigazgatója, Tim Throsby korrábban azt nyilatkozta, a jövő valószínűleg arról fog szólni, hogy kevesebb dolgozó több pénzt csinál majd, miközben a robotok elvégzik az alacsonyabb hozzáadott-értékű feladatokat. “Ha munkádban sokat kell nyomogatni a billentyűzetet, akkor kevésbé valószínű, hogy boldog jövőd lesz” – fogalmazott. Hasonlóan vélekedett egyszer Richard Gnodde, a Goldman Sachs vezére is.

De nem minden befektetési bank nagyfőnöke gondolja úgy, hogy sokáig csökkenthető még a létszám. Samir Assaf, a HSBC globális banki és piaci üzletágának vezetője például azt mondta, már nem sokkal tudja mérsékelni a létszámot a technológia. “Kockázatkezelés szempontjából hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, amikor már nem tudjuk tovább karcsúsítani a bankot, szerintem a következő öt évben legfeljebb 5-10 százalékkal lehet már csak csökkenteni a létszámot” – mondta Assaf.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizálás bank citigroup egyesült államok robotok technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.