Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Egy hétfőn beadott, kedden elfogadott törvény alapján azok a babaváró hiteles és csokos párok, akiknek nem jön össze időben a gyerek, méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam az ilyen esetekben létrejövő követeléseiről részben vagy egészben mondjon le – írja az Énpénzem.hu.

  • Méltányossági eljárás eddig is volt, de csak nagyon szűk körben lehetett alkalmazni, például a meddő pároknál, orvosi igazolással.

Miért fontos ez? Ha nem születik meg a vállalt gyerek, a babaváró hitel és a csok esetében is komoly büntetőkamatot kell fizetniük a támogatást igénybe vevő pároknak a türelmi időszak lejárta után.

  • Ezzel akár háromszorosára is ugorhat a törlesztőrészletük, és az addigi kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetniük, amely több millió forintos összeg lehet – írja a 24.hu.

Felülnézet: a Magyar Nemzeti Bank májusi Stabilitási jelentése szerint a 2019-ben babaváró kölcsönszerződést kötő házaspárok 25 százalékának nem lett gyermeke 2023. júniusig (a hitelfelvételtől kezdve 5 évig tart a türelmi idő). A csok esetében 27-33 százalék volt ez az arány.

  • A jelentés szerint gyermekvállalási feltételek nem teljesülése kockázatot jelent, ezért „ezen ügyfelek hitelkockázati monitoringja fokozott figyelmet érdemel”. 
  • Ez kifejezetten fontos lesz 12 ezer olyan babaváró hiteles szerződés esetében, ahol 2024 során lejár a gyermekvállalás teljesítésének határideje.

Tágabb kontextus: noha a háztartási hitelezés egyes szegmenseiben – például a babaváró hitelek esetében – gyakoribbá váltak a visszafizetési nehézségek az infláció felerősödése óta, általában véve nyomuk sincs azoknak a válságtüneteknek, amelyek 2008 utáni recessziót követték a szektorban – írtuk tavaly év végén.

Mi várható? A méltányossági eljárás szabályait egy kormányrendelet tartalmazza majd, ami még nem jelent meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFegyelmezetten törlesztik hiteleiket a magyarok, de a gazdasági nehézségek is átszűrődnek az adatokonÖsszességében a háztartások rendkívül fegyelmezetten fizetik vissza az adósságukat a bankok felé, de a statisztikákon is érződnek már a gazdasági nehézségek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz babaváró büntetés csok hitelezés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 16:41 Közélet, Pénz

Megújulhat a reptérre vezető út, jöhet az olimpia

Két év múlva kezdődhet a ferihegyi repülőtérre vezető út felújítása. A projekt felpörgetése valószínűleg nem teljesen független az újból előkerülő olimpiarendezési elképzelésektől.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 11:01 Pénz, Vállalat

Senkinek nem kell az egykori magyar világmárka, de a gyárait viszik

Féláron sem adott ajánlatot senki a Tungsram 2 milliárd forintra értékelt védjegyeire. Közben a vállalat két gyárának már új tulajdonosa van, a harmadikat pedig most árulják.

Karsai Gábor
2024. szeptember 21. 17:23 Közélet, Pénz

Varga Mihály csak a székében vagy pálfordulásában is követi majd Matolcsyt?

A kormány élénkíteni akarja a gazdaságot a választások előtt, ami miatt kockázatos helyzetben találhatja magát a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.