Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

A körösladányi üzemének bezárásáról döntött a Henkel szerdai közleménye szerint. A folyékony mosószereket gyártó üzem termelése a következő hónapokban áll le. 

  • A fogyasztói igények változása miatt a cég átalakítja a termékkínálatát, a gyár bezárását ezzel indokolja a német multinacionális vállalat. A cég környei ragasztógyárát a döntés nem érinti.

Előzmények: a Henkel 1990-ben jelent meg Körösladányban, amely egy fogyatkozó – 2023 elején 4069 fős – népességű Békés vármegyei kisváros 40 kilométerre Békéscsabától.

  • Az üzem 2019-ben azzal került be a hírekbe, hogy a cégvezetés és a helyi szakszervezet a túlóratörvényt beelőzve 68 órában határozta meg a heti munkaidő maximumát.
  • 330 alkalmazott és 250-400 kölcsönzött munkavállaló dolgozott az üzemben 2020 tavaszán a 24.hu cikke szerint. 2022-ben a körösladányi és környei gyárában, valamint a budapesti központjában a cég több mint 700 főt foglalkoztatott.

Tágabb kontextus: a vállalat 2024 első negyedévre vonatkozó tőzsdei jelentése alapján a mosószereket gyártó üzletág jól kezdte az évet. 

  • A mosószerek és háztartási tisztítószerek (al)üzletág növekedése 4,6 százalékos volt cégvásárlások (akvíziciók) hatásait és az árfolyamhatásokat kiszűrve, tehát ekkora volt az organikus növekedés.
  • A cég új logisztikai központot hoz létre Düsseldorfban 44 millió eurós beruházással – írta meg a helyi sajtó május végén.
  • A cég hazai leányvállalatának sem ment rosszul tavaly, 2023-ban 32 milliárd forintos árbevétel mellett 150 millió forintos nyereséget realizált, és az elmúlt évben a foglalkoztatottak létszáma is nőtt.

Alulnézet: a gyár bezárása a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint közel 500 embert érint, akiknek a közlemény szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-közvetítés, illetve a különböző munkaerő-piaci programokba való bevonás formájában tud segíteni.

Felülnézet: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján Békés vármegyében májusban 1145 üres pozíció volt meghirdetve. 

  • Az álláskeresők arányára vonatkozó statisztikák alapján viszont Békés és a környező vármegyék országos összehasonlításban a kevésbé jó elhelyezkedési lehetőségekkel bírók közé tartoznak. Egy év alatt viszont kicsit javult a mutató, idén májusban az arány 6,6; tavaly még 7 százalékos volt.
 

Mi várható? Törvényi minimumot meghaladó végkielégítési csomag, képzés, állásközvetítés, az érintettek továbbfoglalkoztatása máshol: ezeket ígérte meg a cég Kardos Károly körösladányi polgármesternek. Ő Facebookon arról is írt, hogy a cég vezetőivel folyamatosan egyeztetnek majd ezekről, valamint a telephely sorsáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem konzumidióták a magyarok, ésszel vásárolnakMeglepte a Henkelt, hogy mekkora felhajtás alakult ki körülöttük a túlóratörvény miatt. Interjúnk Fábián Évával, cég vezetőjével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet állás békés gyárbezárás henkel mosószer munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.