Hírlevél feliratkozás

A Fidesznek kedveznek a részvételi adatok, de a Tiszának is van mibe kapaszkodnia

Azokban a járásokban, ahol a Fidesz jobban teljesített 2022-ben, kisebb mértékben csökkent vagy egyenesen nőtt a részvétel a mostani választáson 15 óráig. Hasonló a helyzet ott is, ahol 2018-ról 2022-re nagyot bukott az ellenzék, ám itt gyengébb az összefüggés.

Mi történt? Egyes járásokban nem csak a korábbi önkormányzati és EP választásokra jellemző szintnél magasabb a részvétel a mostani szavazáson, de még a 2022-es parlamenti adatokat is felülmúlja. Ezekben a járásokban pedig jellemzően kifejezetten jó eredményt értek el két éve a kormánypártok.

Számokban: a 2022-eshez képest a Cigándi, az Encsi, a Szikszói, az Edelényi, és a Sellyei járásokban nőtt a részvétel. Ezek közül legutóbb a Fidesz mindenhol 66 százalék feletti eredményt ért el.  A Cigándi járásban, ahol 6 százalékponttal ugrott meg a szavazók aránya, két éve a 70 százalékot közelítette a kormánypártok támogatottsága.

  • Ezzel szemben azokban a térségekben, ahol az ellenzéki pártok jobban szerepeltek, az országos átlagnál nagyobb a visszaesés. Az Egri, a Budakeszi, a Gödöllői vagy éppen a Dunakeszi járásokban, ahol 40 százalék körül hozott az összefogás 2022-ben, most 13 százalékpontos elmaradásban van a részvétel.

Felülnézet: a különbségek nemcsak egyes területi egységek esetében látszódnak, hanem a teljes országra vetítve is. Elég erős negatív irányú korreláció van a részvételi arány változása és a Fidesz 2022-es támogatottsága között*A korreláció egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli érték elhanyagolható kapcsolatot mutat.

  • Ez azt jelenti: országos szinten is elmondható, hogy 2022-höz viszonyítva magasabb ott a részvétel, ahol erős a Fidesz, és alacsony azokban a járásokban, ahol az ellenzék relatíve jól teljesített két éve*A Fidesz esetében -0,53-as, az ellenzéknél 0,45-ös korrelációt számoltunk..

A kérdőjel: a Tisza párt esetében a saját 2022-es adataikból nem lehet kiindulni, hiszen Magyar Péter pártja két éve még nem indult a választásokon. Ha azt feltételezzük ugyanakkor, hogy a Tisza mögé részben olyanok álltak be, akik 2018 és 2022 között elpártoltak az ellenzéktől, akkor meg lehet vizsgálni területi szinten az adatokat.

  • Ezekből az látszik, hogy az olyan járásokban, ahol az előző országgyűlési választáson nagyot zuhant az ellenzék támogatottsága, most országos összevetésben kicsit jobbak a részvételi adatok (azaz kisebb mértékben csökkent az átlagosnál a részvétel 2022-höz képest).
  • Ez kedvezhet a Tisza pártnak, de egyrészt a kapcsolat itt sokkal gyengébb, mint a Fidesz esetében, másrészt az előzetes feltételezés sem biztos, hogy megállja a helyét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet európai parlamenti választások Fidesz Magyar Péter önkormányzati választások Tisza párt Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.