Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 7. 14:54 Világ

Újraválasztották a salvadori elnököt, aki tízezrek bebörtönzésével állította helyre a közbiztonságot

Újraválasztották a “világ legmenőbb diktátorát”, Nayib Bukelét, aki bandaháború-mentessé tette a világ egyik legveszélyesebb országának tartott El Salvadort a lakosság több mint egy százalékának megfelelő tárgyalás nélküli bebörtönzésével.

  • Bár az alkotmány nem teszi lehetővé a folytatólagos újraválasztást, egy 2021-es bírósági döntés a két ciklus közötti 6 hónapos szünet beiktatásával oldotta meg a kérdést.

Mi történt? Vasárnap este, még a hivatalos eredmények közlése előtt győztesnek kiáltotta ki magát a 6,3 milliós közép-amerikai ország önmagát az X-en filozófus királyként meghatározó 42 éves elnöke.

Miért fontos ez? Nayib Bukele azért népszerű vezető, mert hatékonyan szorította vissza a bűnözést védelmi pénzt szedő bandáktól és háborúiktól évtizedeken át fenyegetett országban, cserébe viszont leépítette a demokratikus intézményrendszert.

  • Katonákat küldött a parlamentbe, hogy a képviselők megszavazzák a biztonsági tervéhez szükséges összeget.
  • Eltávolította a főügyészt, aki a kormánytagok korrupciós ügyeit is firtatta, és az alkotmánybíróság tajait, nyugdíjazta a bírók harmadát, és az embereit ültette a helyükre.

Számokban: Bukele a fiatal felnőtt lakosság 8 százalékát, 74 ezer embert börtönzött be 2022 tavaszától kezdve, jogvédő szervezetek szerint sokakat önkényesen.

  • Közülük mintegy 7 ezret később elengedtek. A 40 ezer fős “megabörtönben” maradtak 900 fős tömeges tárgyalásokra számíthatnak.

Bukele hatékony kommunikációs gépezettel és PR-fogásokkal próbál javítani az ország imidzsén, azt egy tech-orientált, jövőbe mutató szörfparadicsomként bemutatva, ahol bitcoinnal is lehet fizetni a dollár mellett.

Mit mondanak ők? Emelkednek az árak, és a salvadoriak a gazdaság állapota miatt aggódnak a legjobban egy januári felmérés szerint. Nem tudják, honnan lesz pénz a börtönök, a biztonsági erők finanszírozása mellett az iskolákra, infrastruktúrára is.

  • “A showmankedés nem pótolja a kormányzást, a második ciklusban elkerülhetetlen lesz a gazdaság rendbetétele” Christine Wade politikatudós szerint.

Alulnézet: egy vidéki házaspár mindhárom fiát és egy unokáját is bebörtönözték, akik nem voltak bandatagok. “Most a rendőrségtől és a katonaságtól félünk” – mondják.

  • Az Amnesty International szerint az emberi jogi válsághelyzet van az országban, az állam visszaél a hatalmával, rendszeresek a letartóztatások, a jogtalan fogvatartások, kínzások is.

Mi várható? Bukele már most egy harmadik ciklus felé kacsingat. A fékek és ellensúlyok kiiktatása és a romjaiban lévő ellenzék megnehezíti bármilyen vetélytárs felemelkedését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.