Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 29. 12:34 Közélet, Pénz

Látványosan elvérzik a gyakorlatban a kormány ukrajnai támogatást blokkoló terve

Zsarolásként értékeli több magyar kormánytag, hogy az EU-tagállamai tartósan elzárnák Magyarországtól az uniós pénzcsapot.

Bóka János szerint Magyarország konstruktív, Brüsszel viszont saját politikai célja eléréséhez zsaroláshoz folyamodik

Mi történt? Vasárnap este a Financial Times megszellőztette, hogy abban az esetben, ha a magyarok újból blokkolják az Ukrajnának nyújtandó mintegy 50 milliárd eurós európai segélycsomagot, az EU olyan lépésekhez folyamodna, melyek a magyar gazdaságra nézve komoly csapást jelentenének.

  • A cikk szerint elzárnák az összes EU-s forrást 
  • Ez magával hozná a befektetői bizalmatlanságot és rontana a forint árfolyamán, valamint nehezebbé tenné az államháztartási hiány finanszírozását
  • A következő ülés február elsején lesz

Tágabb kontextus: Magyarország a 27 EU-s tagország közül egyedüliként vétózta meg az Ukrajna megsegítésére összeállított, az EU központi költségvetéséből négy éven át finanszírozott segélycsomagot. 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, bízik abban, hogy eljutnak a közös egyetértésig, de ha kell, akkor Magyarország nélkül is elfogadják a csomagot 
  • A magyar mesterterv az volt, hogy a négy éves finanszírozást évente tárgyalják újra – ezzel lehetőséget teremtve az éves vétózásra. 
  • Az ukránoknak szüksége van a nyugati segítségre, a legtöbb forrást eddig az Egyesült Államok biztosította, ám ott az idei elnökválasztási kampány miatt most forró a talaj: a republikánusoknak sikerült egymáshoz kötözni a migrációs szabályok szigorításával kapcsolatos kérdéseket és az ukrajnai támogatásokat, patthelyzetet előidézve a kongresszusban

Igen, de úgy tűnik, hogy ez a magyar elképzelés nem fog megvalósulni. A belengetett következmények illetve az a tény, hogy az EU, ha kell, Magyarország nélkül is átviszi a csomagot, lényegében teljesen nullára redukálja a magyarok zsarolási potenciálját. 

  • Hasonló arcvesztést volt kénytelen elkönyveli a kormány azután, hogy Törökország meggondolta magát Svédország NATO-csatlakozásának blokkolásáról, egyedül hagyva a magyar vétót a teljes védelmi szövetségben 
  •  Bár Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter azt mondta, nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek csatlakozását, végül a törökök gyorsabbak voltak  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz brüsszel EU forrás Magyarország Orbán Viktor segélycsomag Ukrajna vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.