Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 25. 13:36 Közélet

Négyszer tudná kifizetni az idei szolidaritási hozzájárulást a főváros a pénzből, amit az EU-tól kap

Több évnyi lobbizás után közvetlenül érkeznek majd uniós források Budapestre, Pécsre és Miskolcra. A főváros ezeket a pénzeket főleg a tömegközlekedés fejlesztésére, zöldítésre és szociális programokra költené.

Mi történt? Az elkövetkező években összesen nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós források közvetlenül Budapestre – erről beszélt Karácsony Gergely az RTL Híradónak.

  • A 300 milliárd több mint fele közösségi közlekedési fejlesztésekre jön, például a troli- és villamoshálózat bővítésére, 50 milliárd jön majd a közterek klímatudatos átalakítására, és 30 milliárd érkezik a szociális kohéziót erősítő beruházásokhoz – mondta a főpolgármester.

Tágabb kontextus: az uniós forrásból finanszírozható programok egy része már zajlik, például vannak olyan frissen vett trolik és villamosok, amelyek már közlekednek Budapesten, és „a ciklus végéig kell ezekkel elszámolni” – mondta Karácsony.

  • Minden projekt előkészített, tudják tartani a határidőket, a beruházási tervek megvannak, és „reméli, hogy következő főpolgármesteri ciklusában ezeket be tudják fejezni” – mondta.

Alulnézet: a 2024-es fővárosi költségvetés több konkrét projektet is említ, ilyen például a Budai fonódó villamos II. üteme, a Göncz Árpád városközpont gyalogos aluljáró és felszíni kijáratok rekonstrukciója, de ide tartozik a Bringasztráda program és az Eurovelo 14 kerékpárút fővárosi szakasz fejlesztése is.

  • De van több lakhatási jellegű program is (például a hajléktalanok számára lakhatást biztosító program vagy önkormányzati tulajdonú lakások felújítására vonatkozó) és egyéb szociális program is (például olyan, ami a szociális szakma munkaerőhiányát enyhítené).

Előzmények: Karácsony a pozsonyi, prágai és varsói polgármesterekkel együtt 2019-ben alapította meg a Szabad Városok Szövetségét. A szövetség egyik célkitűzése volt, hogy az EU hozzon létre közvetlenül pályázható forrásokat városok számára. Ezt a kezdeményezést 11 európai város polgármestere támogatta.

  • Az Európai Parlament 2022 februárjában elfogadta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének jelentését, amely lehetővé tette, hogy a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része közvetlenül érkezzen a városokhoz.
  • A magyar kormány erre reagálva hangsúlyozta, hogy ez az Európai Bizottságot nem kötelezi semmire, és hogy nem támogatják az olyan javaslatokat, amelyek a tagállamok döntési jogköreiből vonnak el pénzt.
  • Az Európai Bizottság 2022 áprilisában döntött úgy, hogy Miskolc, Pécs és Budapest még 97 másik európai várossal egyetemben közvetlen forrásokat fog kapni a 2030-as klímacélok elérésének az érdekében egy összesen 360 millió euróból megvalósuló program keretében.

Számokban: mivel Karácsony nem részletezte, hogy pontosan hány év alatt költhetik el a pénzt, nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyire számít soknak vagy kevésnek a 300 milliárd forint.

  • A 2024-es fővárosi költségvetés számai alapján azonban biztosan számítanak majd ezek a pénzek: ez az idei évre összesen mintegy 438 milliárd forintnyi bevétellel és 443 milliárd forintnyi kiadással számolt.
  • A második legnagyobb kiadási tétel az államnak fizetendő 75,5 milliárdos szolidaritási hozzájárulás volt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány következetes stratégiája a technikai csőd szélére lökte BudapestetA főváros számítása szerint 2023-ra Budapest többet fizet be adók és elvonások formájában a központi költségvetésbe, mint amennyi támogatást kap onnan, ráadásul a mérleg nem is csak pár százalékkal billen a negatív tartományba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU főváros költségvetés uniós forrás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.