Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2024. január 16. 14:19 Világ

Az épületek több mint fele megsemmisült vagy megsérült a Gázai övezetben

Január 15-tel érkezett el a századik napjához a Gázai övezet elleni izraeli hadjárat, amely során a lakosság 85 százaléka (több mint 1,9 millió ember) hagyta el otthonát, műholdfelvételek alapján pedig az épületek több mint 50 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott – írja az Axios

Az övezet északi, leginkább zsúfolt részeiben az épületek 70-80 százaléka sérült. A déli részeken is jelentősek a károk, ahol a New York Times szerint több mint kétszáz 900 kilogrammos bombát vetett be Izrael, annak ellenére, hogy a területet biztonságosnak nevezte civilek számára.

  • Pusztító erejük miatt ilyen bombákat elvétve használnak lakott területeken, a CNN-nek egy biztonságügyi szakértő azt mondta, hogy a vietnámi háború óta nem volt olyan mértékű bombázás, mint a gázai háború első hónapjában.

Eddig 24 ezer gázai halt meg a háborúban – 70 százalékuk nő vagy gyerek – a Gázát kormányzó Hamász szerint. Az ENSZ szerint nincs biztonságos hely az övezetben, egyre kevesebb az élelmiszer és az ivóvíz, az egészségügy “összeomlóban”, az éhínség esélye napról napra nő. 

  • “Egyre több embert zsúfolnak be egy egyre kisebb területre, ahol egyre több erőszakkal és egyre nagyobb nélkülözéssel szembesülnek” – közölte pár napja Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyezési koordinátora.
  • Az október 7-i terrortámadásban a Hamász nagyjából 240 túszt ejtett, közülük több mint százan szabadultak meg. Izrael szerint eddig 25 izraeli túszt ölt meg a Hamász. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.