Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 10. 13:29 Közélet

Törvénytelenül sok vendégmunkást emlegetnek, de a törvényt még azok sem értik, akik a külföldieket közvetítik

Törvénysértést jelent a Demokratikus Koalíció szerint, hogy 120 ezer vendégmunkás dolgozik itthon, ahogy arról a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt, de valójában még a vendégmunkásokat hozó cégek sem tudják, hogy pontosan hogyan fogják alkalmazni az érintett törvényt.

Mi történt? Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaság hétfőn megjelent podcastjában arról beszélt, hogy jelenleg Magyarországon nagyságrendileg 120 ezer vendégmunkás dolgozik.

  • A Demokratikus Koalíció szerint ezzel Czomba beismerte, hogy törvénytelenül hoztak be Magyarországra 40 ezer EU-n kívüli vendégmunkást. 
  • Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a törvény az előző évi üres állások számában maximalizálja a vendégmunkások számát, és a KSH-adatok szerint 2023 harmadik negyedévében ilyenből kb. 80 ezer volt.

Igen, de: Czomba Sándor arról is beszélt, hogy februárban fog megjelenni az a rendelet, amiben szerepel az a kvóta, ami a Magyarországra behozható vendégmunkások számát maximalizálja.

  • A kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ami az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott, mondta.

Felülnézet: az sem egyértelmű, hogy Czomba Sándor milyen adatokra utal, ahogy az sem, hogy valóban úgy kell-e értelmezni az új törvényt, ahogy a DK értelmezi.

Számokban: nincs olyan nyilvánosan elérhető adat, amely az aktuálisan az országban dolgozó vendégmunkások számára vonatkozna. 

  • “Kereső-tevékenység” céljából a KSH adatai alapján 2023 elején 85 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon, a statisztikai hivatal novemberi közleménye szerint pedig szeptemberben 95,5 ezer fő volt a külföldi alkalmazottak létszáma. Közöttük viszont EU-s állampolgárságú alkalmazottak is vannak.
  • Kifejezetten a “keletkezett üres álláshelyekre” vonatkozóan sincs statisztika, a KSH az üres álláshelyek számát tartja számon negyedéves lebontásban, ez az érték pedig az elmúlt években 58 ezer és 89 ezer között mozgott.

Tágabb kontextus: a törvény úgy fogalmaz, hogy „annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van”, és „a tartózkodási engedélyek száma nem haladhatja meg a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által évente meghatározott engedélyszámot”.

  • Ez alapján nem egyértelmű, hogy a betöltetlen álláshelyek mikori állapota alapján állapítják meg a kvótát, ahogy az sem teljesen, hogy a betöltetlen álláshelyek állománya, vagy ezek változása („keletkezett álláshelyek”) számít.
  • Ahogy az sem, hogy a kvóta az új tartózkodási engedélyekre, vagy az összes tartózkodási engedély számára vonatkozik, amely meghatározza, hogy egy időben egyszerre hány vendégmunkás lehet az országban.

Mit mondanak ők? Az érintettek sem ismerik a részletszabályokat. „Egyelőre számos kérdés tisztázásra vár a kvóták számításával kapcsolatban” – mondta a G7-nek Nógrádi József, az emberi erőforrás szolgáltatásokkal és harmadik országbeliek közvetítésével is foglalkozó Trenkwalder csoport kereskedelmi igazgatója.

A törvény rendelkezése szerint március 1-ig nem lehet harmadik országbelieket az országba hozni, és ebben az időszakban ők is várják a kvótarendszer kapcsán az egyértelműsítéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet idegenrendészeti törvény munkaerőpiac vendégmunka vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.