Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 23. 11:16 Vállalat, Világ

Rákapcsolt idén a kifektetésre Mészáros Lőrinc, horvát agrárcég után bosnyák cementgyárat vett

A horvát után idén idén a bosnyák piacra is belépett a Mészáros Csoport azzal, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis megvette a Lukavac cementgyárat.

Mi történt? A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. csütörtökön lezárta a boszniai Lukavac Cement felvásárlását, amelyről még júliusban írták alá a szándéknyilatkozatot az osztrák Asamer Baustoffe AG-vel.

  • A Mészáros Csoport ezzel Horvátország, Románia, Ausztria, és Németország után Boszniában folytatta a nemzetközi terjeszkedését.

Előzmények: Orbán Viktor 2019-ben hirdette meg a kifektetési stratégiát, amelynek keretében a kormány ösztönzi a magyar cégek külföldi terjeszkedését, hogy aztán az ott megtermelt profitot hazahozzák.

  • Mészáros idén rákapcsolt ennek a megvalósítására, a tulajdonában álló Talentis Agro Zrt. az MKB Magántőkealappal közösen megvette Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét, a horvát RABO d.o.o.-t is.

Tágabb kontextus: a vállalat éves kapacitása évi 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. Emellett 50 százalékos részesedése van egy mészkőbányában. A céghez két betonüzem is tartozik Szarajevóban és Banja Lukában.

  • A magyar építési piac szereplői számára ez a cementgyár egy új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet, és hozzájárulhat a hazai alapanyag ellátás biztonságához és a beszerzési árak csökkenéséhez” – mondta a szándéknyilatkozat aláírása után júliusban Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Felülnézet: a magyarországi külföldi tulajdonú cementgyáraknak bányajáradékot és szén-dioxid kvóta adót is kell fizetniük, így Mészáros cementgyára is profitálhat abból, hogy az importra ilyen terhek nem hárulnak.

  • Lázár János építésügyi miniszter néhány hete arról beszélt, hogy az új paksi atomblokk építéséhez sok betonra lesz szükség. Ennek az alapanyaga a cement, ezért is nagy jelentősége lehet, hogy Mészáros most vett új cementgyárat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Bosznia-Hercegovina cementgyár Lukavac Mészáros Lőrinc Talentis Group Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.