Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. december 12. 20:27 Közélet

Egy sűrű napon a parlament alkotmányba véste a szuverenitásvédelmet

December 12-én bő 20 előterjesztés összegző vitái után mintegy kéttucat, számos kétharmados javaslatról döntött a parlament. Egyebek mellett tizenkettedszer módosították az Alaptörvényt. Lényeg és részletek a három legfontosabb témában:

Listás Fővárosi Közgyűlés

A – jelenleg ellenzéki vezetésű – Fővárosi Közgyűlésbe ezentúl listán választott képviselők kerülnek be.

  • A Mi Hazánktól indult javaslatokkal hozzányúltak a választási rendszerhez: egyrészt arányosabb országgyűlési választási rendszer kialakítására kérték a kormányt, másrészt még a jövő évi önkormányzati választás előtt módosul a fővárosi választási rendszer. Az előbbit végül nem szavazta meg a fideszes többség.
  • A Fővárosi Közgyűlésbe eddig a kerületi polgármesterek automatikusan kerültek be, ezután viszont 32 listán választott képviselő alkotja majd a testületet.

Szuverenitásvédelmi Hivatal

Alaptörvénybe írták a szuverenitásvédelmet és létrehoztak erre egy nagy hatalmú hivatalt. 

  • Tizenkettedszer módosították az Alaptörvényt, hogy beleírják az “alkotmányos önazonosság” védelmének feladatát. A “nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényjavaslat autonóm államigazgatási szervként alkotja meg és igen széles jogkörökkel ruházza fel a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, aminek célja a külföldi beavatkozások kivizsgálása. A szöveg szerint nemcsak a választásokba, hanem “állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba” való beavatkozást is vizsgálhatna a hivatal. 
  • A miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök által hat évre kinevezett hivatalvezetőt mentelmi jog illeti meg, ahogy a képviselőket.
  • Az Európai Tanács emberi jogi biztosának állásfoglalása szerint a hivatal jelentős kockázatot rejt az emberi jogokra nézve.

Új vendégmunkásszabályok

Kis mértékben szigorítják a külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályokat.

  • Részletek: az EU-n kívüli munkavállalók foglalkoztatását is szabályozó törvénytervezet egyebek mellett például minden esetben legfeljebb három évben maximálná az itthon alkalmazott vendégmunkások tartózkodási idejét, és a foglalkoztatók számára megfizetendő új díjakat és bürokratikus terheket ír elő, ami drágítani fogja a vendégmunkások hazai alkalmazását.
  • Ugyanakkor a külföldi vengédmunkásokra midenképpen hatalmas szüksége van a magyar gazdaságnak, így a lépés inkább politikai indíttatású: a közelmúltban több ellenzéki párt próbált a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kétharmad parlament szuverenitás vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.