Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

A tavalyi alacsony bázis mellett az évtizedes összehasonlításban is erős teljesítmény is hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdaság kihúzta a recesszióból a magyar gazdaságot, de éppen emiatt jövőre már nehéz lesz a szektornak a húzóágazatok közé kerülnie.

Mi történt? 25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése tavalyhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal erre vonatkozó első becslése szerint, amelyet csütörtökön tettek közzé.

  • A kiemelkedő növekedés oka, hogy tavaly a súlyos aszály miatt nagyon rossz volt a termés, így nagyon alacsony bázisról 44 százalékkal tudott nőni a növénytermesztés volumene, miközben az állattenyésztés 0,5 százalékkal visszaesett. 

Alulnézet: az egyes termények közül is kiemelkedik a megtermelt kukorica mennyiségének 121 százalékos növekedése, de a gabonafélék mennyisége összességében is nagyot nőtt (64 százalékot).

  • Az egyetlen jelentősebb visszaesés a barackot érintette, ebből a tavaszi fagy miatt 40 százalékkal kevesebb termett.

Tágabb kontextus: az idei harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest a mezőgazdaság teljesítménye csaknem 90 százalékkal nőtt, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest már nőni tudott, tehát véget ért a recesszió.

  • “Éves alapon 3,4 százalékponttal növelte a gazdaság teljesítményét a mezőgazdaság, és 3,8-cal húzott vissza minden más. Ha egy semleges mezőgazdasági évünk lenne, majdnem 4 százalékkal zuhant volna vissza a gazdaság összteljesítménye” – mondta erről Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a podcastunkban, amely szombaton fog megjelenni.

Igen, de: az agrárágazat pénzügyileg elképesztően rossz állapotban van, mintegy 6-7 millió tonna gabona van a raktárakban, és nem látszik, hogy ki fogja megvenni, mondta nemrég az idei kilátásokról Raskó György, agrárközgazdász, nagyvállalkozó a 24.hu-nak.

  • Az MBH AgrárTrend Index, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzése szerint ugyanakkor a harmadik negyedévben javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai.
  • A bank agrárpiaci szereplők megkérdezésével készülő mutatója legutóbb két éve járt ilyen magasan, a javulásban főleg az állattartók optimizmusa játszott szerepet.

Mi várható? Jövőre nagyon jól kéne teljesítenie az ágazatnak, hogy hozzájáruljon a nemzeti össztermék növekedéséhez.

  • “Amíg a tavalyi évben egy jóval átlag alatti mezőgazdasági hozzáadott értéket láttunk, az idei évben jóval átlag felettit. Reál értelemben az elmúlt 10-15 év legerősebb időszakát láttuk. És ha nem feltételezzük, hogy ez jövőre folytatódni fog, ez valamennyire vissza fogja húzni a GDP-t” – mondta erről Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési vezetője a G7-nek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat gdp mezőgazdaság növénytermesztés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.