Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Létezik a mini-Dubaj beruházás terve, de nincs kőbe vésve, hogy megvalósul. Megvan a pénz rá, és heteken belül megvalósulhat a ferihegyi reptér tulajváltása, újra meghosszabbítja a kormány a kamatstoppokat. Az alábbiakban összefoglaljuk a csütörtöki kormányinfó három legfontosabb bejelentését.

I. A mini-Dubaj beruházás terve valóban létezik, de nem biztos, hogy meg is fog valósulni.

  • Múlt héten számolt be róla a magyar sajtó, hogy a Vsquare értesülései alapján több mint kétszáz méteres felhőkarcolót és köré egy kisebb városnegyedet építene a Rákosrendező vasútállomás közelében a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő cég, az Emaar Properties.
  • Vannak ilyen tervek, de a kormányinfón erről nem tud részleteket közölni, Lázár János építésügyi miniszter hétfőn fog bejelentést tenni a beruházásról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
  • Nincs kőbe vésve, hogy a beruházás meg fog valósulni, konzultációra van szükség az ügyben a kerületekkel és a fővárossal is – mondta.

II. Megvan a pénz, heteken belül megveheti az állam a repteret.

  • Még az év végéig megveheti a magyar állam a ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. 51 százalékát, és a francia Vinci SA is jelentős részesedést szerezne korábbi sajtóértesülések szerint.
  • Múlt heti cikkünkben azt írtuk, a ferihegyi üzlettel lehet összefüggésben, hogy az állam eladja eladja a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi érdekeltségeiben 35 százaléknyi tulajdonát. Ezért is érdekes Gulyás megjegyzése, hogy megvannak a források.
  • A budapesti reptér egy aranytojást tojó tyúk, és jelentős fejlesztésekre van szükség, hogy ne csak bulituristák, hanem többet költő turisták is jöjjenek ide nagyobb számban – mondta. Erről korábban azt írtuk, szuverenitási és gazdasági szempontból sem ígér sok előnyt Ferihegy visszavétele.

III. Meghosszabbítják a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra és a lakosságra vonatkozóan is.

  • A lakossági kamatstoot a kormány 2022 januárjától vezette be, 2022 novemberében pedig, kiterjesztette a vállalkozásokra, azóta pedig többször is meghosszabbította. 
  • A jelenlegi kamatszintek mellett indokolt, hogy ezektől megvédjék a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat – mondta Gulyás. Korábban a kormány azt ígérte, hogy akkor vizsgálják felül a kamatstopot, ha egyszámjegyűre csökken az alapkamat, ez várhatóan valamikor 2024 elején valósul meg.
  • A kkv-k számára április 1-ig, a lakosság számára július 1-ig hosszabbították meg a kamatstopot, amely eredetileg az év végéig lett volna hatályos. 
  • A jelzáloghitel-állomány 21 százaléka (1200 milliárd forint), a szerződések 37 százaléka (300 ezer szerződés) tartozott június végén a kamatstop hatálya alá az MNB Pénzügyi stabilitási jelentése szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kamatstop kormányinfó mini-dubaj rákosrendező repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.