Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 24. 20:53 Közélet

Évente több ezer ember hal meg kórházi fertőzésekben, és ez csak látszólag jobb adat az uniós átlagnál

Kórházi fertőzések miatt emberek ezrei halnak meg szörnyű betegségekben Magyarországon, a problémával azonban a kormány csak ígéretek szintjén foglalkozik, több energiát öl az adatok eltitkolásába – állítja a Direkt36 kedden megjelent tényfeltáró cikke, amely szerint folyamatosan nőnek az esetszámok, 2021-ben 8-10 ezer halálban játszhattak szerepet a fertőzések. 

Számokban: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint 2015 és 2021 között a kórházi fertőzések gyakorisága 10 ezer kibocsátott betegre és 100 ezer ápolási napra vetítve is jelentősen növekedett, 2019 és 2021 között drasztikusan, durván a duplájára. 

  • Egy 2017-es európai összehasonlító elemzés szerint a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka fertőzést kap Magyarországon. Ez némileg jobb az uniós átlagnál, de a cikk szerint a valós szám ennél rosszabb lehet, mivel például nálunk a legalacsonyabb a laborvizsgálat-arány, és ahol kevesebbet vizsgálódnak, ott sok fertőzés rejtve marad.
 

Igen, de: a részletesebb, kórházakra bontott adatokért indított pert első és másodfokon is megnyerte az oknyomozó portál, de az adatokat az NNGYK még mindig nem adta ki. A per során arra hivatkozott az adatgazda, hogy az információ nyilvánosságra hozása veszélyeket hordoz magában és félrevezetheti a lakosságot. 

  • Nemrég egy szakmai konferencián az Országos Kórházi Főigazgatóság szakreferense azt mondta, “a kórházak 14 százaléka egyáltalán nem jelent be kórházi fertőzést”, továbbá kozmetikázzák a lejelentett adatokat is. 

Tágabb kontextus: a magyar helyzetnek számos strukturális oka van, ami olyan alapvető adatokkal függ össze, mint a magyar társadalom egészségügyi állapota, a fekvőbeteg-ellátási arány és a kórházban töltött napok számának alakulása. Ezek közé tartozik, hogy

  • Magyarországon az ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma a legmagasabbak közé tartozik az EU-ban. Viszont az ágyaknak csak 1,4 százaléka van egyágyas kórteremben, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban. Az egyágyas kórtermek aránya az egyik leghangsúlyosabb tényező a kórházi fertőzések számának alakulásában. 
  • arányaiban kevés laborvizsgálatot végeznek a magyar kórházakban, európai összehasonlításban a sereghajtók között vagyunk. Emiatt sok fertőzés rejtve marad.
  • Magyarországon 1000 ápolási napra vetítve 7,4 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használtak a kórházakban, míg az EU-átlag 20 liter. 
  • 100 kórházi ágyra Magyarországon 43 nővér jut, ez szintén a legrosszabb adat az EU-ban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy fertőzés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.