Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 29. 18:58 Közélet

Osztrák szélmalmok és a Mészáros-féle hotelberuházás miatt lehet veszélyeztetett világörökség a Fertő-tó

Várhatóan vizsgálatot fog indítani az UNESCO tanácsadó testülete a Fertő-tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálat kimenetele lehet, hogy a Fertő-táj Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. Legutóbb Velence esetében merült ez fel a klímaváltozás és a sok turista miatt. Azon helyszínek kerülnek fel a listára, aminek megóvásában csak kitüntetett nemzetközi segítség lehet eredményes.

  • A vizsgálatról formálisan szeptember második felében dönthetnek az UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén Rijadban. A vizsgálatot az UNESCO tanácsadójaként működő Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) folytathatja majd le, írta meg a Magyar Hang osztrák sajtóhírekre és civil szervezetek közleményeire alapozva. 

Miért fontos? A Fertő-táj a 8 magyarországi világörökségi helyszín egyike 2001 óta. A terület kétharmada Ausztriához, a többi Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt. A tó és környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. 

  • Civil szervezetek évek óta sürgetik a vizsgálatot, és 2019 óta tájékoztatták a tó körüli fejlesztésekről, beruházásokról a világszervezetet. 

Részletek: az UNESCO által világörökségnek nyilvánított területeket a tagországoknak védeniük kell, és elvileg meg kell őrizniük azokat a későbbi generációk számára. Csakhogy a civilek szerint a tavat elsősorban a magyar és az osztrák állam ökológiailag érzéketlen fejlesztései veszélyeztetik. Ezek közé tartoznak:

  • Jelentős kormányzati támogatással történő partbeépítések, konkrétan a Fertő-tavi vízi telep félbehagyott projektje, aminek része egy luxusszálloda is. A kormányhivatal májusban adta ki újra az építési engedélyeket a Mészáros Lőrinc-cégekhez kötődő beruházásra, bár a bíróság a környezetvédelmi működési engedély visszavonására kötelezte a hivatalt. A beruházásstop miatt az építkezés áll, de Lázár János építési miniszter szerint “az eredeti nagy tervet is” meg kell majd valósítani később.
  • A világörökségi terület közelébe tervezett szélerőműpark az osztrák oldalon.
  • A Duna felőli vízutánpótlás terve, ami elvileg megoldaná a tó egyre égetőbb vízhiányát. Korábbi sajtóhírek szerint a Duna-csatorna építésébe beszállhat az osztrák állam is. A csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. Természetvédők szerint a vízátvezetés súlyos károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébeAz osztrák sajtó úgy tudja, hogy a szándéknyilatkozat erre is megvan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó természetvédelem UNESCO Világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.