Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 4. 11:04 Adat, Élet

Új jelenség, hogy nyár elején is úgy bevásárolunk, mintha kiskarácsony lenne

Továbbra is mélyrepülésben van a magyar kiskereskedelmi forgalom, a most közzétett júniusi adatok sem jók, mégis jobbak, mint amire számítani lehetett.

Számokban:

  • Tavaly júniushoz képest 8,3 százalékkal csökkent a volumen, ennyivel kevesebbet vásároltunk a boltokban, de ez csak azért viszonylag jó adat, mert már a tavalyi júniusi érték (amihez hasonlítunk) is alacsony volt.
  • Egy év alatt legnagyobb mértékben az üzemanyag-forgalom esett vissza, 24,2 százalékkal.
  • Ha azonban 2023 májusához viszonyítunk, akkor az összforgalom 0,7 százalékkal nőtt, és ha nem nézzük az élelmiszereket, akkor a növekedés 2,5 százalékos.
  • Ezen belül egy hónap alatt 4 százalékkal megugrott az eladott iparcikkek, bútorok és műszaki cikkek, illetve 2,7 százalékkal a használt cikkek volumene.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint nem biztos, hogy ez egy trendforduló jele, mert lehet, hogy a júniusi viszonylagos jobb adatok a következő hónapokra nem tartanak ki. Az elmúlt három évben kétszer ugyanis pont így történt.

Alulnézet: a számok alapján mintha új szezonalitás kezdene kialakulni a magyar vásárlási szokásokban, a nyár első hónapjában több iparcikket és műszaki cikket vesz a lakosság – talán a nyaralásra vagy a kerti munkákra készülve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVége az árstopnak, szembeötlő a drágulás a legtöbb terméknélMegnéztük, mennyivel lettek drágábbak a termékek azon a napon, amikor búcsúzunk a 149 forintos liszttől, a 229 forintos cukortól és az 1499 forintos csirkemelltől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar vásárlóerő és a hagyományos cipőkereskedelem válságáról is árulkodik a Salamander kivonulásaA 19 magyar boltjának bezárása mellett az osztrák, cseh és szlovák piacokat is otthagyja a német cég, ami a hazai piacán is válságba került.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet június kiskereskedelem KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.