Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 5. 11:15 Közélet, Pénz

Sosem láttunk még Fidesz-kormányt ilyen elszántan spórolási lehetőségeket keresni

A kormány létrehozott egy munkacsoportot, amely egy első látásra gigantikusnak látszó költségvetési átvilágítást fog levezényelni. Idén a szociális, jövőre pedig az oktatási és beruházási területen kell olyan elemeket találni, amelyekkel csökkenthető az állami kiadás.

Felülnézet: ahogy az az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, az idei költségvetés számai annyira rosszan alakulnak, hogy a stablizálás érdekében azonnali beavatkozásokra van szükség, emellett azonban már a jövő évi büdzsé tartása is rendkívül problémásnak tűnik.

Az okokról és az eddigi meglehetősen kapkodós lépésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Számokban:

  • A szociális területen (egészségügy, családtámogatás és lakhatás) és az oktatásban-állami beruházásokban egyaránt az összes kormányzati kiadás legalább 10 százalékára kiterjedően kell lefolytatni a felülvizsgálatot.
  • Összesen 37 részterület van, és ezek mindegyikénél legalább 3 százalékos megtakarítás elérése a cél.
  • A 2024-ben sorra kerülő oktatási és beruházási terület vizsgálati módszertanát később dolgozzák ki.

Alulnézet: a kormány csaknem minden olyan területet át akar vizsgálni, ahol támogatásokat finanszíroz, és a határozat szövege szerint szinte a lehetetlenre készül, mert kevesebb költéssel jobb szakpolitikai eredményeket akar elérni. Arra lehet számítani, hogy át fognak nézni a gyógyszertámogatásoktól kezdve a családi bölcsődéken és a családi pótlékon keresztül az anyatej ellátásig szinte mindent, és megpróbálják átszabni ezek támogatási rendszerét.

Kiolvasható a határozatból, hogy a támogatási rendszerek átalakítását elég szigorúan a szakpolitikai célok fenntartásával képzelik el, azok nem változnak. A családtámogatásoknál már most leszögezik, hogy központi elem marad például a családalapítás ösztönzése és a termékenységi arányszám növelése, a Fidesz-kormányok évtizedes mantrája.

A jelenlegi állami pénzügyi problémák fő oka az, hogy az európai összehasonlításban is kimagasló infláció miatt elfogyott a lakosság pénze, beesett a kereslet, amely a belföldre termelő ipart is lefékezte. Az állami bevételek növelése ebben a helyzetben rövid távon aligha lehetséges, így a kiadási oldalt vissza kell fogni, jövőre például már az uniós szabályok is újra 3 százalék alatti hiányt fognak előírni a tagországok számára. A kígyó azonban könnyen a saját farkába haraphat: a kereslet bezuhanása mögött ugyanis részben pont az is áll, hogy a magyar állam sem költ, többek között azért sem, mert nem jut hozzá az uniós forrásokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz egészségügy költségvetés megszorítás oktatás spórolás támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.