Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. június 8. 09:41 Élet

Sokkoló adatok mutatják az okostelefonok káros hatását a fiatalokra

Valami szörnyen rossz irányba megy a tinédzsereknél – hangzik el az egyik legkiválóbb amerikai újságíró, Ezra Klein egyik májusi podcast epizódjában, amely a fiatalok mentális egészségéről szól.

Számokban: az elmúlt tíz évben látványosan romlott az amerikai fiatalok mentális egészsége. A depressziósok száma több mint kétszeresére nőtt és 60 százalékkal nőtt az öngyilkossági kísérletek száma.

  • A jelenség főleg lányokat érint: a középiskolások 57%-a érezte magát tartósan szomorúnak vagy reményvesztettnek, és 30%-a komolyan gondolkozott öngyilkosságon (ami 60%-os növekedés).
  • A 10-14 évesek között háromszorosára nőtt az öngyilkossági ráta, a lányoknál pedig négyszeresére.

Mi történt? A jelenséget évek óta kutató Jean Twenge a műsorban azt mondta, hogy 2012 környékén egyre több fiatal kezdte magányosnak és mellőzöttnek érezni magát, ekkor kezdett el kirajzolódni a körülírt trend.

  • Ez egybeesett az okostelefonok és a közösségi média elterjedésével, és Twenge szerint egyértelműen ez áll a jelenség mögött.
  • A technológiai változások hatására alapvetően megváltozott a gyerekek iskolán kívüli élete: sokkal kevesebb időt töltenek el egymással személyesen.
  • A telefonhasználat miatt kimutathatóan kevesebbet alszanak, a közösségi média pedig torzítja az önképet, ezek mind kockázatot jelentenek a mentális egészségre.

Miért veszélyesebb a lányokra? Egyrészt a lányok depressziós aránya mindig magasabb volt a fiúknál, másrészt a lányok jellemzően többet használják a közösségi médiát.

Tágabb kontextus: a folyamat egybeesik azzal, hogy a fiatalok egyre később függetlenednek. Kevesebbet isznak és kábítószereznek, később kezdenek el szexelni, később költöznek el otthonról, később házasodnak.

  • Ahogy egyre kevésbé vannak kitéve fizikai veszélyeknek, úgy válik veszélyesebbé az online tér a pszichéjükre. Szimbolikus, hogy az amerikai fiataloknál 2011-ben előzte meg az öngyilkossági ráta a gyilkosságit.

Nemzetközi helyzet: a trendek ugyanezt mutatják más országokban is. Magyarországon is látványosan nőtt az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál, és depressziós tüneteket mutató gyerekekből is egyre több van.

Idézet: “A 2007 és 2019 közötti növekedés átlagosan évi 1300 többlethalált okozott. Képzeld el, hogy évente kilenc repülő zuhan le tele 10-24 évesekkel, és mindenki meghal” – szemlélteti az amerikai helyzetet az adásban Ezra Klein.

Hiába lehet erős összefüggés a sokkoló számok és közösségi média/okostelefonok elterjedése között, a közösségi média lényegében teljesen szabályozatlan, bár egyes amerikai államok elkezdtek ezen változtatni.

  • Kollektív cselekvés híján az egyén így leginkább annyit tehet, hogy minél később ad okostelefont a gyerekének – mondta Twenge. A jelenség magyar aspektusáról érdemes elolvasni az Index 2018-as interjúját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Covid-járvány óta egyre több az öngyilkossági kísérlet és a szándékos önártalom a fiatalok közöttA fiatalkori öngyilkosságok megakadályozásában kulcsszerepet játszhatna a pszichiátriai kezelést igénylő betegségek korai felismerése, azonban Magyarországon messze vagyunk attól, hogy ez megtörténhessen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet közösségi média mentális betegség okostelefon öngyilkosság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.