Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 31. 18:17 Vállalat

Lehet óránként 35 millió forint bevételt csinálni az építőiparban

Először lépte át a 300 milliárd forintot magyar építőipar vállalat árbevétele. Ez még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlennek tűnt: 2020-ban 200 milliárd feletti cég sem volt, 2017 előtt pedig a 100 milliárdot is csak a Fidesz-pénztárnok Simicska Lajos Közgépének sikerült túlszárnyalnia.

Mi történt? Rekordforgalommal zárta a 2022-es üzleti évet a Market Építő Zrt. A társaság 306 milliárd forintot is meghaladó árbevételt ért el, ez azt jelenti, hogy az év minden egyes órájában 35 millió forint bevétele volt a társaságnak.

  • A Market Zrt. évek óta a legnagyobb szereplő a hazai építőiparban. Az előző néhány esztendőben csak Mészáros Lőrinc barátjának, Szíjj Lászlónak az autópálya-építője, a Duna Aszfalt tudta tartani a lépést velük. Utóbbi cég tavalyi bevétele azonban közel 100 milliárddal maradt el a Marketétól.
  • A Market szintén kormányközeli vállalat. Többségi tulajdonosa a leggyakrabban csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetett Garancsi István.

Számokban: A vállalatnak nemcsak az árbevétele, hanem a nyeresége is rendre a legmagasabb a teljes magyar építőiparban. Az adózott profit ezúttal 34,4 milliárd forint volt, amely a tavalyitól ugyan durván 2 milliárddal elmarad, de így is kimagasló a szektorban.

  • Mindez azt jelenti, hogy a cég bevételének több mint 11 százaléka maradt meg nyereség soron is. Ennél a nyereségrátánál ugyan a kormányközeli vállalatok közül több is képes magasabbra, de ágazati szinten ez a mutató is jóval átlag feletti.
  • A tulajdonosok a nyereség nagy részét ki is fizették osztalékként. A tavalyi 27,4 milliárd forint után ezúttal 25,8 milliárd forintot vettek ki a vállalatból.

Felülnézet: Piaci vélemények szerint a Market az a kormányközeli építőipari cég, amelynél a kellő szakértelem is megvan, így a vállalat az állami megbízások mellett piaci megrendelésekkel is rendelkezik.

  • Az elmúlt években a társaság egyik legnagyobb projektje a Mol-székház építése volt. Ez papíron piaci megbízás, de a képet árnyalja, hogy Garancsi István és a Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt üzlettársak egy hotelcégben.
  • Más kormányközeli építőcégekhez hasonlóan a Market – ha kisebb arányban is – de  megbízásai jelentős részét továbbpasszolja más vállalatoknak. Tavaly a 306 milliárdos bevételből közel 215 milliárd forintot fizetett ki alvállalkozóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy eldugott táblázat tökéletesen megmutatja, hogyan gazdagszik a NER-elitKét éve még a teljes, 53 milliárd forintos árbevétele az államtól jött a Magyar Építő Zrt.-nek, 2023-ban azonban már saját tulajdonosainak is dolgozott a cég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk 117 milliárd forintnyi extraprofitot ott, ahová a kormány nem akar nézniNagyon látványos, hogy mennyivel több nyereséget érnek el az építőiparban a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló nagyvállalkozók cégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor nem veszi el az extraprofitot a kormány, ha baráti kezekbe kerülAz építőipart minden jel szerint azért nem sarcolja a kormányzat a megugró nyereség ellenére sem, mert ezzel NER-es vállalkozók zsebéből venné ki a legtöbb pénzt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat építőipar Garancsi István Hernádi Zsolt market zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.