Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 23. 13:39 Közélet

Az uniós pénzek nagyobb részéhez aligha jut hozzá Magyarország a közeljövőben

A magyar kormány teljesítette az EU néhány feltételét, és gyorsítaná is a tárgyalásokat, azonban így sem látszik, hogy a zárolt források kétharmadához hogyan férhetne hozzá a közeljövőben, írja a tárgyalási folyamatra rálátó források alapján a Financial Times.

Számokban: A lap számításai szerint a most kirajzolódó részleges megállapodás – vagyis gyakorlatilag az igazságügyi reformcsomag – a teljes befagyasztott 36 milliárd eurós keret egyharmadát oldhatja fel, szűk 13 milliárd eurót.

A maradék összeg részei különböző feltételrendszerek miatt vannak zárolva, de – amint a lap fogalmaz –, valószínűtlen, hogy a közeljövőben ehhez az összeghez hozzáférne Magyarország.

Részletek és részösszegek:

  • 6 milliárd euróhoz nem fér hozzá Magyarország a nem teljesülő jogállamisági feltételek miatt.
  • Több mint 12 milliárd euróhoz átláthatósági problémák miatt.
  • Durván 2 milliárd euróhoz amiatt, hogy az akadémiai szabadságra vonatkozó kritériumokat nem teljesítette ezidáig.
  • Mintegy 750 millió euróhoz a menekültügyi szabályozása és az LMBTQ-emberek megjeleníthetőségének korlátozása miatt. 

Tágabb kontextus: A recesszióban lévő, és Európa legmagasabb inflációját produkáló magyar gazdaságnak nagy szüksége lenne az EU-pénzekre. Ráadásul a magyar adósságfinanszírozás költsége idén eléri a GDP 4 százalékát.

Mit mond a magyar kormány? Sok mindent, de a neves gazdasági lapnak Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára visszafogottan és optimistán nyilatkozott arról, hogy az atmoszféra a részsikerek után jobb, a tárgyalások gyakoribbak.

  • Ugyanakkor elismerte, hogy a 27 szupermérföldkőnek nevezett feltételrendszert nem teljesítette a magyar kormány. Arra is utalt, hogy bizonyos menekültügyi és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos kérdésekben a magyar kormány nem fog engedni, és azt sem zárta ki, hogy ezekben a témákban a vitát jogi útra tereli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeperelte az EU-t hat magyar egyetem a források befagyasztása miattA Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi úton érvényesítené álláspontját. Ez egyezik a kormányéval, amely viszont ígérete szerint nyáron megállapodik az EU-val.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet brüsszel Európai Unió magyar gazdaság 2023 recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.