Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Egy- és ötmilliárd közötti betétek elhelyezésével segítik ki az Egyesült Államok legnagyobb pénzintézetei a napokban bajba jutott San Franciscó-i First Republicot, hogy csillapítsák a közelmúlt bankcsődjei nyomán kialakult pánikhangulatot. Az összefogás Janet Yellen pénzügyminiszterrel és más washingtoni tisztségviselőkkel folytatott egyeztetések után született meg a The Wall Street Journal beszámolója szerint, akik közös közleményükben a lépést a bankrendszer ellenállóképességének jeleként értékelték.

A Silicon Valley Bank (SVB) és Signature Bank csődjei után a nagy bankokba sok milliárd dollárt vittek át a közepes méretű intézmények betétesei – például a First Republic ügyfelei – az utóbbi egy hét során. Ennek most intézményesített formában az ellentétét figyelhetjük meg: a JPMorgan és a hozzá hasonló bankok gyakorlatilag visszaviszik ezeket a pénzeket, méghozzá lényegében hétköznapi betétek formájában az amerikai lap értésülései szerint.

A szóban forgó összesen 30 milliárd dollár leginkább a First Republic akut problémáin – mint például a menekülő ügyfeleken és a zuhanó részvényárfolyamon – segíthet, a tőzsdei lejtmenetet sikerült is visszájára fordítani csütörtökön, és a betétkiáramlás is lassult. Az üzleti feltételek romlása, a kamatok emelkedése, illetve a betétesek hirtelen ráeszmélése a bank termékeit övező kockázatokra azonban hosszabb távon is kihívásokat jelent majd, az izgatott közhangulatot Yellen is igyekezett csitítani kongresszusi meghallgatása során.

A térségben ugyanis jellemzők a biztosítás nélküli – 250 ezer dollár feletti – betétek, amelyeket az SVB csődjét követően a First Republic ügyfelei is milliárd dolláros nagyságrendben kezdtek feltörni. A likviditást a First Republic csak a jegybank rövidtávú hitelének igénybevételével tudta fenntartani, pedig egyfajta stigmának számít az ágazatban, ha egy pénzintézet rászorul a Fedre mint „végső hitelezőre”. De a kaliforniai bank ezt már nem kerülhette el, ráadásul kötvényeit az S&P szerdán bóvli (junk) fokozatba minősítette le.

Pedig a First Republic üzleti és tőzsdei helyzete sokáig irigylésre méltó volt a szektorban, ügyfelei főleg gazdag magánszemélyek és sikeres vállalkozások közül kerültek ki a part menti térségből, például Mark Zuckerberg is közéjük tartozott. Hitelezőként leginkább nagy összegű jelzálogkölcsönöket adott, amelyek visszafizetésével ritkán akadt probléma. A Fed tavalyi kamatemelései azonban kikezdték az addig prosperáló pénzintézet helyzetét, ugyanis a jól szituált kliensek hozamokat illető elvárásai is megnövekedtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásátólA pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélig kész munkaA makacs maginfláció letörése a továbbra is szűkös munkaerőpiac és magas nominális bérnövekedés miatt nehezebb lesz, ezért a jegybankok nem dőlhetnek hátra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank csőd egyesült államok federal reserve first republic Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.